You are here

Όλα ανοιχτά για τα δικαιώματα διαχειριστών ΜΕΔ

25/11/2021 10:57

Έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων εξελίσσονται μέχρι και την τελευταία στιγμή σε σχέση με το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Το πλαίσιο τίθεται σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπών. Οριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσουν τα πλείστα κόμματα θα ληφθούν κατά τη διάρκεια συσκέψεων που προγραμματίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα λίγες ώρες πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας.

Τα δύο νομοσχέδια περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ. και θα πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της ενόψει Χριστουγέννων.

Τα νομοσχέδια παρέχουν στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών, των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων.

Ωστόσο, ενώπιον του Σώματος βρίσκεται επίσης τροπολογία εκ μέρους των Οικολόγων, την οποία συνυπέγραψαν ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, σύμφωνα με την οποία αφαιρείται η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων σε δεδομένα των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων, από τη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Προς έγκριση η τροπολογία για προστασία εγγυητών και άλλων

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΔΗΚΟ, προτίθενται να υπερψηφίσουν την τροπολογία, ενώ ΔΗΠΑ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν και τα νομοσχέδια, εάν περάσει η εν λόγω τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ έχει ήδη εκφράσει πρόθεση καταψήφισης των δύο νομοσχεδίων, ενώ θολό παραμένει το τοπίο σε ότι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η ΕΔΕΚ.   

Τα δεδομένα στα δύο κόμματα δεν αποκλείεται να ανατραπούν, καθώς επικρατεί από χθες έντονο παρασκήνιο, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ψήφιση των δύο νομοσχεδίων και καταψήφιση της τροπολογίας, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει η καταβολή της επόμενης δόσης εκ μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα πάντα ωστόσο, θα ξεκαθαρίσουν κατά τη σημερινή σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι σύσσωμο το κυβερνών κόμμα θα ψηφίσει τα δύο νομοσχέδια και θα καταψηφίσει την τροπολογία των τριών κομμάτων που περιορίζει την πρόσβαση των διαχειριστών σε δεδομένα που αφορούν άτομα πέραν των δανειοληπτών.

Παράλληλα, πηγές της StockWatch, επισημαίνουν ότι σε περίπτωση έγκρισης της τροπολογίας - κάτι το οποίο φαίνεται να είναι πολύ πιθανό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα - αυξημένη είναι και η πιθανότητα αναπομπής της σχετικής νομοθεσίας, εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους