You are here

«Ηλεκτροσόκ» στην ανταγωνιστικότητα κυπριακών ξενοδοχείων

26/11/2021 07:29

Πονοκέφαλο προκαλεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, στη σκιά των δεδομένων που προκαλούν οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι το ενεργειακό κόστος, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου έναντι γειτονικών προορισμών την επόμενη κρίσιμη τουριστική σεζόν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στη StockWatch, διαμήνυσε ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, καθώς όπως ανέφερε, ήδη άρχισε να αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός, ειδικά μεταξύ των γειτονικών χωρών, οι οποίες διαχρονικά πουλούν το προϊόν τους σε χαμηλότερες τιμές.

«Δυστυχώς» επεσήμανε, «σίγουρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα μας δημιουργήσει προβλήματα στη νέα σεζόν» και απηύθυνε έκκληση προς τους αρμοδίους να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να ρυθμίσουν το κόστος του ρεύματος εντάσσοντας το σε ειδική κατηγορία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ταλανίζει τη βιομηχανία εδώ και αρκετά χρόνια.

«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία χρεώνεται με το πιο ακριβό ρεύμα και όπως εξελίσσεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας καταντά πλέον να είναι ένα από τα πιο ψηλά λειτουργικά κόστη που έχει ένα ξενοδοχείο», επεσήμανε.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Κύπρου που έχουν χαμηλότερο κόστος, «γινόμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί με τον κίνδυνο να μην αποτελούμε πρώτη επιλογή για αρκετούς τουρίστες το 2022, σε μια καθοριστική σεζόν για τη βιομηχανία».

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις ώστε να περιορίσουν το υπερβολικό κόστος του ρεύματος, υποδεικνύοντας ότι οι πελάτες δεν μπορούν να στερηθούν υπηρεσίες όπως ο κλιματισμός ή ο φωτισμός. «Συνεπώς οι ξενοδόχοι θα επωμισθούν το κόστος όσο αυξημένο και αν είναι», είπε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε «δυσβάστακτο» το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ξενοδόχους και κάλεσε την κυβέρνηση να εντάξει την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε μια άλλη κατηγορία τιμολόγησης.

«Το κράτος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το κομμάτι αυτό, διότι η βιομηχανία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία», υπέδειξε.

Ο ξενοδόχος και μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Χρίστος Κιτάζος, δήλωσε στη StockWatch ότι «το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος απασχολεί τον ΠΑΣΥΞΕ από το 1995» και πρόσθεσε ότι «εδώ και 25 χρόνια απευθύνουμε έκκληση προς τους κυβερνώντες να εντάξουν και τα ξενοδοχεία στην κατηγορία της βιομηχανίας όπου παρέχεται διαφορετική ρύθμιση, είτε της ‘ταρίφας’, είτε του ΦΠΑ».

Εξέφρασε την προσδοκία ότι ίσως τώρα που η ΕΕ άναψε το πράσινο για ρύθμιση του κόστους ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά, ξεκινήσει η διαδικασία ρύθμισής του και για τα ξενοδοχεία.

Όπως επεσήμανε, «τη νέα σεζόν ο ανταγωνισμός θα είναι δριμύτατος και εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις τιμές που μας ζητά ο ανταγωνισμός».

Της Ηρώς Ευθυμίου