You are here

Έκρηξη ζήτησης για στεγαστικά δάνεια

26/11/2021 07:29

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο ξεπερνώντας τα επίπεδα προ πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, τα νέα στεγαστικά δάνεια το εννεάμηνο του 2021 φθάνουν τα €793,2 εκατ. από €518,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2020 και €669,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2019.

Στην τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνεται ότι η καθαρή ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά κατέγραψε αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη σύμφωνη σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί από τις συμμετέχουσες τράπεζες στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τις συμμετέχουσες στην έρευνα τράπεζες, στο γενικό επίπεδο επιτοκίων για δάνεια προς νοικοκυριά.

Επιπρόσθετα, ως «άλλος παράγοντας» που συνέτεινε στην αύξηση της ζήτησης στεγαστικών δανείων, αναφέρθηκε η επιχορήγηση από την κυβέρνηση μέρους του επιτοκίου για νέα στεγαστικά δάνεια.

Στόχος του σχεδίου είναι η στήριξη νοικοκυριών για σύναψη δανείων για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, υπό τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, ώστε να στηριχθεί η οικονομία για τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19. 

Το Σχέδιο καλύπτει στεγαστικά δάνεια σε φυσικά πρόσωπα εντός της δημοκρατίας που συνάφθηκαν από 1/3/2020 και θα εγκριθούν μέχρι 31/12/2021 για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και συγκεκριμένα την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, περιλαμβανομένης και της αγοράς του οικοπέδου.

Η μέγιστη διάρκεια επιδότησης του επιτοκίου θα είναι τέσσερα χρόνια και θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 1,5 ποσοστιαία μονάδα (150 μονάδες βάσης). Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €400.000.

Οι τράπεζες εντείνουν τις προωθητικές τους ενέργειες για τα στεγαστικά δάνεια εν μέσω της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και της ανάγκης να ενισχύσουν την εισοδηματική τους βάση.

Οι τράπεζες προσφέρουν σε αρκετές περιπτώσεις περίοδο χάριτος κάποιων ετών στην πληρωμή δόσεων.

Προσφέρεται επίσης, η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων μέχρι και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας ανήλθε στο 2,20% το Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με 2,17% τον προηγούμενο μήνα και 2,12% το Σεπτέμβριο του 2020.

Της Γεωργίας Χαννή