You are here

Διεθνής αναστάτωση για τη νέα παραλλαγή «Όμικρον»

27/11/2021 09:11

Διεθνή αναστάτωση προκαλεί παγκοσμίως από χθες ο εντοπισμός της νέας παραλλαγή του κορωνοϊού «Όμικρον» στην Νότιο Αφρική, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως «ανησυχητική»

Η παραλλαγή αυτή πυροδότησε ομοβροντία ανακοινώσεων Κυβερνήσεων πως κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής και κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματαγορές παγκοσμίως.

Στην Αφρική, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 8,6 εκατ.

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Αφρική έφθασε χθες Παρασκευή το απόγευμα τα 8.616.912, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής (ACDC). Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα ACDC, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας σε όλη την ήπειρο έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 222.301 νεκρούς. Οι χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς επιβεβαιωμένων μολύνσεων συνεχίζουν να είναι η Νότια Αφρική, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αιθιοπία και η Λιβύη, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η υπηρεσία.
 
Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, ο νότιος τομέας της Αφρικής -όπου εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία- είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο, ακολουθούμενος από τον βόρειο και τον ανατολικό. Το κεντρικό τμήμα της ηπείρου, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία, είναι αυτό που πλήττεται λιγότερο μέχρι σήμερα.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε χθες Παρασκευή για ακόμη μια φορά έκκληση στις χώρες οι οποίες επρόκειτο να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής ξμικρον του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική.
 
Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία αναφερόταν αναβλήθηκε επ` αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της ξμικρον πυροδότησε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη. "Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό", σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.
 
ΗΠΑ: Το παραλλαγμένο στέλεχος δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα

Δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στις ΗΠΑ ακόμη, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) χθες Παρασκευή, ωστόσο η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Όμικρον.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το παραλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.529, το οποίο ονόμασε Όμικρον, στέλεχος "ανησυχίας". Πρόκειται για το πέμπτο στέλεχος του κορωνοϊού που χαρακτηρίζεται έτσι.
 
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής η πολιτεία μπορεί να αποκτά υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να αυξάνει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν ελλείψεις προσωπικού. Επίσης το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα μπορεί να ζητεί να περιοριστούν οι μη απαραίτητες και μη επείγουσες επεμβάσεις στα νοσοκομεία.
 
Ολλανδία: Δεκάδες επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική πιθανόν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν, επικαλούμενες τα αποτελέσματα των πρώτων διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν, ότι δεκάδες από τους περίπου 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που αφίχθησαν χθες Παρασκευή στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ πιθανόν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Πρόσθεσαν ότι διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις, για να εξακριβωθεί το εάν και κατά πόσον έχουν μολυνθεί από τη λεγόμενη παραλλαγή Όμικρον του ιού, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε χθες "ανησυχητική", λόγω των πολλαπλών μεταλλάξεών της και της υψηλής μολυσματικότητάς της.
 
Οι περίπου 600 επιβάτες, που τέθηκαν αμέσως σε απομόνωση από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο μετά την άφιξή τους, αντιμετώπισαν πολύωρες καθυστερήσεις και εξετάσεις. Με βάση τα πρώτα δεδομένα, το ολλανδικό υπουργείο Υγείας εκτίμησε ότι οι επιβάτες που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 είναι περίπου 85.
 
"Οι επιβάτες τα τεστ των οποίων είχαν θετικό αποτέλεσμα θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο στο ή κοντά στο Σίπολ", διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές. "Ερευνούμε όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό εάν πρόκειται για κρούσματα της νέας ανησυχητικής παραλλαγής, που ονομάστηκε Όμικρον", πρόσθεσαν.
 
Καναδάς: Η κυβέρνηση θέλει να αυστηροποιήσει τις ποινές που επιβάλλονται στους αντιεμβολιαστές διαδηλωτές


Η Κυβέρνηση του Καναδά επιθυμεί να αυστηροποιήσει τις ποινές που επιβάλλονται εναντίον των αντιεμβολιαστών διαδηλωτών, κυρίως όσων επιτίθενται σε νοσοκομεία, μετά την αύξηση των περιστατικών παρενόχλησης υγειονομικών από την αρχή της πανδημίας covid-19.
 
"Κανείς δεν θα πρέπει να εκφοβίζεται επειδή προσέφερε ή επειδή αναζήτησε υγειονομική περίθαλψη και όλοι θα πρέπει να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη", δήλωσε χθες Παρασκευή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Λάμετι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Οι τροποποιήσεις στον καναδικό ποινικό κώδικα προβλέπουν ποινές έως και 10 χρόνια κάθειρξη για όποιον προσπαθήσει να εκφοβίσει υγειονομικούς ή να εμποδίσει την πρόσβαση σε νοσοκομείο. Αναφερόμενος σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν γύρω από εμβολιαστικά κέντρα κατά της covid-19 για παιδιά ο Λάμετι δήλωσε ότι πρόκειται για "επονείδιστες και απαράδεκτες συμπεριφορές".
 
Ινδία: 465 θάνατοι πάνω από 8.300 κρούσματα σε 24 ώρες


Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.318 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 465 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Με 467.933 θανάτους επί συνόλου 34.563.749 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
 
Η φαρμακευτική βιομηχανία SII της Ινδίας άρχισε ξανά εξαγωγές εμβολίων στις φτωχότερες χώρες

Η ινδική φαρμακευτική βιομηχανία Serum Institute of India (SII), θυγατρική του ομίλου Poonawalla Investment and Industries, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αρχίζει ξανά τις εξαγωγές δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 που παράγει, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψή τους στις φτωχότερες χώρες.
 
Προχώρησε στην πρώτη αποστολή ποσότητας δόσεων έπειτα από επτά μήνες, με προορισμό το Τατζικιστάν, στο πλαίσιο του διεθνούς μηχανισμού COVAX. Όμως ο δρόμος "είναι ακόμη μακρύς" προτού επιτευχθεί "η ισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια στον κόσμο", στηλίτευσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών στην οποία ανήκει η φαρμακευτική εταιρεία, ο δισεκατομμυριούχος Αντάρ Πουναβάλα.
 
 Η Ινδία ανέστειλε τις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19 τον Απρίλιο, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρισκόταν στην κορύφωσή της, για να αντιμετωπίσει τη δική της έλλειψη εμβολίων.
 
Κούβα: Κανένας θάνατος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, 186 κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ επιβεβαιώθηκαν 186 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως εδώ σε 8.299 νεκρούς επί συνόλου 961.884 καταγεγραμμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έχει μειωθεί στους 1.020, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.
 
Η Κούβα συνεχίζει την εντατική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της. Μέχρι σήμερα, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, έχουν εμβολιαστεί 9,1 εκατ. από το σύνολο των 11,2 εκατ. κατοίκων με την αξιοποίηση των εγχωρίως παραγόμενων σκευασμάτων Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus.