You are here

Ψάχνουν για νομοθετική ρύθμιση μετά την ακύρωση προσλήψεων

01/12/2021 15:15

Την αποτροπή επανάληψης ακύρωσης πρόσληψης αστυνομικών, όπως την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά 75 αστυφύλακες και 25 πυροσβέστες, επιχειρεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών με την τροποποίηση κανονισμών της αστυνομίας.

Για να καλύψει τα κενά στη νομοθεσία και για να μην επηρεαστούν δύο διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και μελλοντικές διαδικασίες  η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση των σχετικών τροποποιήσεων στη Βουλή, ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Ξεκαθάρισε ότι παρότι οι κανονισμοί θα έχουν αναδρομική ισχύ, εντούτοις δεν επηρεάζουν τη διαδικασία που είναι εν εξελίξει και αφορά τα 100 πρόσωπα που ακυρώθηκε η πρόσληψή τους από το δικαστήριο.

Σημειώνεται όμως ότι είναι ανοιχτό να επηρεαστεί η διαδικασία για τα 350 πρόσωπα, τα οποία οι πέρασαν τις γραπτές εξετάσεις, συν τις ψυχομετρικές εξετάσεις από ιδιωτική εταιρεία, καθώς και οι 99 θέσεις ειδικών αστυφυλάκων, για τις οποίες διεξήχθη ήδη η γραπτή εξέταση.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πέραν των 600 κενών θέσεων στην αστυνομία, σημειώνοντας ότι η αστυνομία είναι ένας ζωντανός οργανισμός και συνέχεια κενώνονται θέσεις.

 Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν την αγορά υπηρεσιών από ιδιώτη, αλλά και τα ψυχομετρικά τεστ, τα οποία θα ακολουθούν τις γραπτές εξετάσεις.

Όσον αφορά τις ιατρικές εξετάσεις, προνοείται ότι υποψήφιοι που έχουν λάβει μέρος σε άλλη διαδικασία προσλήψεων στην Αστυνομία και δεν έχουν περάσει 12 μήνες από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, δεν θα χρειάζεται να εξεταστούν εκ νέου.

Ωστόσο, ερωτηματικά εκφράστηκαν κατά πόσον, πέραν της τροποποίησης των κανονισμών, θα απαιτηθεί και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Μετά από εισηγήσεις βουλευτών, λειτουργοί του υπουργείου Δικαιοσύνης και της αστυνομίας δεσμεύθηκαν να επαναφέρουν ενώπιον της Επιτροπής τη νομοθεσία η οποία θα ρυθμίζει τα σχετικά θέματα και θα παραπέμπει στους κανονισμούς.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας πως ο ίδιος δεν ισχυρίζεται «ότι μέσα από αυτούς τους κανονισμούς θα θεραπευτεί η κατάσταση πραγμάτων όσον αφορά τους 100 αστυνομικούς αφού αυτό είναι θέμα επανεξέτασης η οποία συνεχίζεται από την ηγεσία της Αστυνομίας».

Είπε επίσης πως την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση και τοποθέτηση προκειμένου οι κανονισμοί να οδηγηθούν στην Ολομέλεια την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους