You are here

Συντόμευση διαστήματος ανάμεσα σε 2η και 3η δόση

01/12/2021 17:47

Το αίτημα να εξεταστεί η συντόμευση του διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, ακόμα και στους τέσσερις μήνες, έχει θέσει στην επιτροπή εμβολιασμών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε στη σημερινή τοποθέτησή του στη Βουλή.

«Έχω ζητήσει από την επιτροπή εμβολιασμών να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης. Αν μπορούμε, και το εγκρίνουν οι ειδικοί, να ανοίξουμε την τρίτη δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με αντικείμενο την πορεία της πανδημίας και το ζήτημα των εμβολιασμών, υπό το φως και των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, επιβάλλοντας διοικητικό πρόστιμο στους πολίτες της συγκεκριμένης κατηγορίας που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Αναφερόμενος στο εν λόγω μέτρο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προέκρινε την ανάγκη υγειονομικής προστασίας, ακόμα κι αν αυτό το μέτρο είναι αυστηρό.

«Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μού είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους, που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός», επισήμανε.

Όπως σημείωσε, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 βασίστηκε τόσο στα νέα δεδομένα που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον, όσο και στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και η πιο ευάλωτη. «[Τ]α δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών». Πρόσθεσε ότι «παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η επιβολή του προστίμου είναι η μόνη οδός για να θεμελιωθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. «Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων», σημείωσε, υπεραμυνόμενος της συνταγματικότητας του μέτρου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε νέο lockdown, αλλά προκρίνει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων. Υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη στρατηγική αποδεικνύεται αποτελεσματική, ανέφερε ότι από τη χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων έχουν κλειστεί 20.000 νέα ραντεβού. «Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό», επισήμανε.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση για ρητορική που «κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές», ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί την παγκόσμια υγειονομική κρίση ως εργαλείο αντιπολίτευσης. «Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε σύγχυση και ότι υπολείπεται αξιοπιστίας.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι το αίσθημα αναξιοπιστίας που σας διακατέχει. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τείχος ανοσίας και δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, σκιαγράφησε ως τραγική την κατάσταση που βιώνει η χώρα, αναφερόμενος σε «αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο».

«Αυτή είναι η τραγωδία. Και πάνω σ` αυτήν, εσείς για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.