You are here

Στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum το τεμάχιο 5

02/12/2021 11:33

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ, είπε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Πηλείδου είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil exploration and production Cyprus offshore Ltd kai Qatar Petroleum international stream lc. Διαχειρίστρια θα είναι η ExxonMobil και οι εταιρείες θα έχουν ποσοστό συμμετοχής 60 και 40, αντίστοιχα».

«Επιπλέον έχω εξουσιοδοτηθεί να υπογράψω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το συμβόλαιο έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία και με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Το συμβόλαιο θα υπογραφεί σε τελετή που θα γίνει στη Λευκωσία εντός των επόμενων ημερών για την οποία θα ακολουθήσει ενημέρωση.

Η διαδικασία από το Υπουργείο Ενέργειας για αδειοδότηση του τεμαχίου 5 ήταν αυτή που ακολουθήθηκε και για το τεμάχιο 7 και γίνεται δυνάμει του περί υδρογονανθράκων, αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης, νόμου.

«Η αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην κοινοπραξία, η οποία ήδη κατέχει την άδεια έρευνας στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης των εταιρειών και ιδιαίτερα εταιρειών αυτού του βεληνεκούς, στην Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.

Επισημαίνεται ότι η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 πραγματοποιείται δυνάμει του περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να χορηγήσει άδεια για μια περιοχή σε φορέα κάτοχο άδειας συνορεύουσας περιοχής, βάσει κριτηρίων γεωλογικού ή παραγωγικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2021 το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κάλεσε τις κοινοπραξίες των Eni/TotalEnergies (αδειούχοι Τεμαχίου 6) και ExxonMobil/Qatar Petroleum (αδειούχοι Τεμαχίου 10) όπως υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 5.

Υποβλήθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, η οποία, αφού έτυχε αξιολόγησης από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, οδήγησε σε εντατικές διαπραγματεύσεις της Υπουργού Ενέργειας και ομάδας τεχνοκρατών και συμβούλων του Κράτους με την κοινοπραξία, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα μέσα Νοεμβρίου.