You are here

Στην κόκκινη κατηγορία ECDC η Κύπρος

02/12/2021 16:24

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζει ο επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Πλέον μόνο ορισμένες περιοχές στη βορειοδυτική, κεντρική και νότια Ιταλία, καθώς και στην κεντρική Ισπανία, παραμένουν στην πορτοκαλί κατηγορία.
 
Η υπόλοιπη ΕΕ/ΕΟΧ βρίσκεται είτε στην κόκκινη κατηγορία (όπου παραμένει η Κύπρος για ακόμα μια εβδομάδα) είτε στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία.
 
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Επίσης δεν καταγράφονται τα κρούσματα από την παραλλαγή Όμικρον.
 
Στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Πολωνία και το μεγαλύτερο μέλος της Γερμανίας, ενώ παραμένουν σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ισλανδία.
 
Στην κόκκινη κατηγορία αλλά με χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση σε ορισμένες περιοχές βρίσκονται η Γαλλία, η Νορβηγία και η Βουλγαρία. Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται ακόμα μικρή περιοχή της βόρειας Ισπανίας.
 
Στην κόκκινη κατηγορία βρίσκονται η Κύπρος, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μάλτα.
 
Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%. 
 
Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία). 
 
Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.