You are here

Κρατάει χρόνια ο «εμφύλιος» εργοδοτών

05/12/2021 06:00

Η μετωπική σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Τουριστικής Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου(ΤΕΒΕΑ) με την ΟΕΒ, είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Μεταξύ των δύο αυτών οργανώσεων των επιχειρηματιών, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίες του 1980, υπόβοσκε κάποια  αντιπαλότητα, η οποία περιοριζόταν μέχρι πρότινος, στα του οίκου τους και μάλιστα  με αρκετή διακριτικότητα. 

Ο λόγος είναι γιατί, κάποιες επιχειρήσεις και επαγγελματικοί σύνδεσμοι είναι μέλη και των δύο οργανώσεων.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο, η δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Κυπριακού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Κατά καιρούς, πίσω από τις γραμμές ανακοινώσεων  ή επώνυμων δηλώσεων των ηγεσιών τους, που αφορούν φλέγοντα οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, δεν ήταν δύσκολο να εντοπίσει κάποιος διαφορά προσεγγίσεων, ακόμη και σε θέματα ουσίας. 

Σε ότι αφορά τη διαμάχη σε σχέση με την ΤΕΒΕΑ, το ΚΕΒΕ, στηρίζει διαχρονικά τη θέση αρχής του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ότι αυτός είναι ο αδιαμφισβήτητος φορέας των επιχειρηματιών της Αμμοχώστου που έχει πίσω του μακρά ιστορία, η οποία ξεκινά από την ίδρυση του ΚΕΒΕ, πριν περίπου 94 χρόνια.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του1974 η τότε ηγεσία του ΕΒΕ Αμμοχώστου σε γενική συνέλευση των μελών του στην προσφυγιά, αποφάσισε να καταστήσει ως προσωρινή έδρα των γραφείων του τη Λεμεσό.

Εκδόθηκε τότε και σχετική διακήρυξη σύμφωνα με την οποία το ΕΒΕ, θα μετακομίσει από τη Λεμεσό, όταν θα απελευθερωθεί η πόλη της Αμμοχώστου.

Τα χρόνια που ακολούθησαν της εισβολής και η ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου  οδήγησε τους επιχειρηματίες της περιοχής να ιδρύσουν το 2012 τον αυτόνομο σύνδεσμο ΤΕΒΕΑ με έδρα το Παραλίμνι.

Τα πλείστα μέλη του κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή Παραλιμνίου.

Ο εν λόγω σύνδεσμος είχε ζητήσει έκτοτε να εγγραφεί μέλος του ΚΕΒΕ.

Το ΕΒΕ Αμμοχώστου θεώρησε την κίνηση αυτή της ΤΕΒΕΑ ως διασπαστική μία θέση την οποία έλαβε σοβαρά υπόψη του το Κυπριακό Επιμελητήριο.

Για καθαρά λόγους αρχής και ουσίας η ΕΕ του ΚΕΒΕ,  απέρριψε το αίτημα της ΤΕΒΕΑ, διότι τυχόν αποδοχή του αιτήματος θα υπέσκαπτε το ΕΒΕ Αμμοχώστου και κατ’ επέκταση την ιστορία και τις καταστατικές αρχές του Επιμελητηρίου.

Άλλωστε, όπως ανέφεραν στη StockWatch ηγετικά στελέχη του ΚΕΒΕ, μία τέτοια ενέργεια  θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και θα ενθάρρυνε διάφορους κλάδους επιχειρηματιών να δημιουργήσουν  παρόμοιους αυτόνομους συνδέσμους με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί  η συλλογικότητα και η ισχύς της παρουσίας του ΚΕΒΕ στα επιχειρηματικά πράγματα του τόπου.

Η ΤΕΒΕΑ, επέλεξε τον περασμένο χρόνο  να προσεγγίσει την ΟΕΒ και να ζητήσει την ένταξη της στους κόλπους της ομοσπονδίας, ως συλλογικός φορέας της επαρχίας Αμμοχώστου.

Το Επιμελητήριο είχε καλέσει την ηγεσία της ΟΕΒ να μην ενδώσει στο αίτημα της ΤΕΒΕΑ,  διότι κάτι τέτοιο, όπως τόνιζε σε επιστολή του ο Μάριος Τσιακκής ΓΓ του ΚΕΒΕ προς τον Μιχάλη Αντωνίου  ΓΔ της ΟΕΒ, «θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια από πλευράς Ομοσπονδίας Εργοδοτών». 

Η εκτελεστική επιτροπή της ΟΕΒ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της οργάνωσης, έθεσε ενώπιον της το αίτημα της ΤΕΒΕΑ τον Οκτώβριο του 2020 και το απέρριψε, «σεβόμενη και τις ευαισθησίες του ΚΕΒΕ».

Ωστόσο, στο πλαίσιο των επαφών της ΟΕΒ με επιχειρήσεις της επαρχίας Αμμοχώστου, γεννήθηκε η ιδέα της σύστασης επιτροπής ΟΕΒ-Αμμοχώστου.

Σε αυτή συμμετέχουν μόνο μέλη της ΟΕΒ , οπουδήποτε και αν έχουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, περιλαμβανομένων και μελών της ΤΕΒΕΑ.

Μεταξύ των δύο μερών συνομολογήθηκε μνημόνιο στο οποίο γίνεται ειδική διευθέτηση συνδρομής για δύο χρόνια, με σκοπό να ενθαρρυνθεί η ένταξη των πλείστων μελών της ΤΕΒΕΑ στην ΟΕΒ, ως ξεχωριστών αυτόνομων επιχειρήσεων, με στόχο να ενδυναμωθεί η παρουσία  της ΟΕΒ στην επαρχία Αμμοχώστου.

Στάχτη στα μάτια το μνημόνιο λέει το ΚΕΒΕ

Το ΚΕΒΕ, εκλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας ΟΕΒ -ΤΕΒΕΑ, «ως στάχτη στα μάτια» και θεωρεί ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών, αθέτησε και τις δεσμεύσεις της έναντι ενός εταίρου των επιχειρηματιών και το   Gentlemen’s Agreement μεταξύ των ηγεσιών.

Το ΚΕΒΕ, αξιώνει την ακύρωση του μνημονίου μεταξύ ΟΕΒ και ΤΕΒΕΑ, για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο εργοδοτικών οργανώσεων.

Η ΤΕΒΕΑ, όπως αναφέρει η ΟΕΒ, δεν έχει εγγραφεί μέλος της ομοσπονδίας.

Διευκρινίζεται ότι στην ΟΕΒ έχουν εγγραφεί μέλη της ΤΕΒΕΑ, τα οποία δεν ήταν μέχρι σήμερα μέλη της. 

Μεγάλος αριθμός μελών της ΤΕΒΕΑ, σύμφωνα με την ΟΕΒ είναι διαχρονικά μέλη της Ομοσπονδίας. 

ΚΕΒΕ: Είσαστε ανεπιθύμητοι στη ΓΣ του Επιμελητηρίου

Ο επιχειρηματικός κόσμος στην πλειονότητα του, αντέδρασε με προβληματισμό στην ομόφωνη απόφαση του ΚΕΒΕ να καλέσει την ηγεσία της ΟΕΒ να μην παραστεί στη ΓΣ του επιμελητηρίου, που έγινε την περασμένη Τρίτη, εξ αφορμή της αντιπαράθεσης για την ΤΕΒΕΑ.

Μέλη της ηγεσίας, τόσο της ΟΕΒ, όσο και του ΚΕΒΕ, που μίλησαν στη StockWatch, παρατήρησαν ότι θα μπορούσε η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ του Επιμελητηρίου να μην πάρει διαστάσεις και να καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί λύση σε επίπεδο ηγεσιών.

Σημείωσαν ότι και να έχει δίκαιο το ΚΕΒΕ στο θέμα αρχής, η απόφαση του να βγει δημόσια και να αποκλείσει ως ανεπιθύμητη την ηγεσία της ΟΕΒ στη Γενική του Συνέλευση, ήταν άκομψη.

Η ΟΕΒ, είναι εκ των βασικών εταίρων του ΚΕΒΕ στην διαφύλαξη των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας, σημείωσαν οι εν λόγω επιχειρηματίες.

Κάλεσαν  τα δύο μέρη να αρθούν στο ύψος της ιστορίας τους και της ευθύνης που έχουν στα οικονομικά δρώμενα του τόπου.

Το ΚΕΒΕ λειτουργεί ως ομοσπονδία των τοπικών επιμελητηρίων και των πέντε πόλεων της Κύπρου.

Είναι η οργάνωση των κυπρίων επιχειρηματιών. Έχει στις τάξεις του 8 χιλ. μέλη τα οποία προέρχονται από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντιπροσωπεύει πέραν του 95% της επιχειρηματικής κοινότητας.

Σύμφωνα με το προφίλ του Επιμελητηρίου 140 επαγγελματικοί σύνδεσμοι ανήκουν στη δύναμη του ΚΕΒΕ.

Η ΟΕΒ ιδρύθηκε το 1960 και στις τάξεις της ανήκουν 100 περίπου επαγγελματικοί και κλαδικοί σύνδεσμοι οι οποίοι προέρχονται από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανία,  υπηρεσίες, κατασκευές, εμπόριο, περιβάλλον, ενέργεια, τουρισμός, παιδεία, υγεία και γεωργία.

Το σύνολο των απευθείας και παρεμφερών μελών της ξεπερνά τις 10 χιλ. 

Σημειώνεται ότι αρκετοί πρόεδροι που διετέλεσαν κατά καιρούς στο ΚΕΒΕ και στην ΟΕΒ, ήταν καταξιωμένοι και πρωτοπόροι στην επιχειρηματική δραστηριότητα και ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.

Η ρήξη είχε ξεκινήσει από τη δεκαετια του ‘80

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, η άτυπη διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών εταίρων των επιχειρηματιών είχε ξεκινήσει γύρω στα τέλη του 1980, όταν η τότε ηγεσία της ΟΕΒ, είχε ζητήσει από το υπουργείο Εμπορίου να συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές για θέματα υπηρεσιών, που ήταν τομέας που κάλυπτε επαγγελματικά το ΚΕΒΕ.

Υπήρξε έντονο παρασκήνιο, εκτενής αλληλογραφία και πολιτικές παρεμβάσεις καθώς, μέλη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, διαχρονικά, μέχρι και σήμερα ανήκουν και συμμετέχουν σε κομματικά  όργανα.

Κατά καιρούς μέλη των εκτελεστικών επιτροπών, ακόμη και πρόεδροι τους, είχαν υπουργοποιηθεί.

Η αποχώρηση Κληρίδη και η στήριξη στον Α. Μουσιούττα

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν το ΚΕΒΕ, μετά τη διείσδυση της ΟΕΒ στον τομέα υπηρεσιών, αναβάθμισε το τμήμα εργασιακών σχέσεων και ζήτησε και έγινε αποδεχτό το αίτημα του να συμμετέχει σε όλα τα σώματα εργασιακών σχέσεων.

Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιήθηκε επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη. Στο υπουργείο εργασίας ήταν τότε Ανδρέας Μουσιούττας, πρόεδρος του ΚΕΒΕ ο Βασίλης Ρολόγης και ΓΔ της ΟΕΒ ο Αντώνης Πιερίδης.

Οι σχέσεις τότε μεταξύ ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ήταν και πάλι οριακές.

Η αντιπαλότητα τους μεταφερόταν και στους οικονομικούς συντάκτες κυρίως σε θέματα προβολής. 

Το αποκορύφωμα ήρθε στη ΓΣ της ΟΕΒ το 2000, όταν ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Μιχαλάκης Ζιβανάρης, είχε εξαπολύσει μετωπική και δριμεία επίθεση στον Α. Μουσιούττα, που ήταν επίσημος προσκεκλημένος στη ΓΣ και μάλιστα στην παρουσία του Γλαύκου Κληρίδη.

Με τη λήξη του πρώτου μέρους του τελετουργικού, ο Γλ. Κληρίδης ζήτησε και βγήκε εκ νέου στο βήμα και στήριξε με τον πιο έντονο τρόπο τον υπουργό του. Είχε αναφέρει τότε ο πρώην ΠτΔ:

«Με ενοχλεί όταν οι υπουργοί μου γίνονται στόχος επίθεσης από τη στιγμή που εφαρμόζουν τη δική μου πολιτική. Ο υπουργός Εργασίας Α. Μουσιούττας είναι τη δική μου πολιτική που εφαρμόζει, είναι το πολιτικό μου πρόγραμμα που κλήθηκε να υλοποιήσει στο υπουργείο του».

Μετά την παρέμβαση του ο Γλ. Κληρίδης αποχώρησε.

Είχε δηλώσει λίγα λεπτά αργότερα στον Αντέννα ότι η αποχώρηση του ήταν ένδειξη σεβασμού και στήριξης στο μέλος του Υπουργικού του Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο Μ. Ζιβανάρης ήταν εκ των ιδρυτών του ΔΗΣΥ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.

Στο πάνελ της ΓΣ της ΟΕΒ, ήταν επίσης γνωστοί επιχειρηματίες και μέλη του ΔΗΣΥ.

Του Λεύκου Χρίστου