You are here

Eurogroup: Ελλάδα-Νότος στο στόχαστρο για τα μέτρα στήριξης

06/12/2021 08:18

Μπορεί το Eurogroup και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να ενημερώνουν ότι το δείπνο μετά την σημερινή συνεδρίαση γίνεται για να συζητηθεί η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και το πώς θα αυξηθεί η επιρροή της ευρω-ομάδας στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όμως η αλήθεια είναι άλλη και πολύ πιο καίρια.

Διασταυρωμένες πηγές τόσο του Eurogroup όσο και της Κομισιόν, ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι το δείπνο που θα ακολουθήσει της σημερινής συνεδρίασης θα έχει αντικείμενο τις σοβαρές διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ των Βορείων και των Νοτίων για τα πακέτα στήριξης του 2022, καθώς οι τελευταίοι – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – ζητούν την ίδια χαλαρότητα με το 2021, δεδομένου ότι τώρα είμαστε αντιμέτωποι και με ένα πληθωρισμό που δείχνει να μην είναι παροδικός και για την αντιμετώπισή του απαιτούνται μέτρα στήριξης, ενώ ο κορονοϊός βρίσκεται σε φάση επιδείνωσης.

Ο Νότος «φοβάται» ότι όλο αυτό το σκηνικό θα δημιουργήσει μια μεγάλη φούσκα που θα σπάσει σύντομα και θα έχει μεγάλες πολιτικές συνέπειες για τις κυβερνήσεις. Συνεπώς δεν δέχεται καμία συζήτηση να μπει οποιοδήποτε ζωνάρι ή μορατόριουμ στις παροχές του 2022 που προορίζονται για την Covid-19.

Από την άλλη, ο Βορράς επιμένει πως χώρες όπως η Ελλάδα έχουν κάνει ήδη μεγάλη χρήση της ευελιξίας και των προσωρινών μέτρων το 2021 και θέλουν να αναδιαμορφωθεί ο τρόπος έγκρισης τους. Ή να υπάρχει σχετικός έλεγχος. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Απασχόλησε και τα προηγούμενα Eurogroup.

Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντονοχιου δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη μάλλον δεν θα καθυστερήσει την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης. Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι λεγόμενες πλούσιες χώρες.

Ας δούμε τί είπε ο κ. Ντόνοχιου πριν λίγες μέρες σε συνέδριο του πρακτορείου Reuters: «Είναι πολύ νωρίς όσον αφορά τον αντίκτυπο στην υγεία αυτής της νέας παραλλαγής σε όλους μας. Είμαι σίγουρος για την ικανότητά μας να διατηρήσουμε ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος», δήλωσε.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε ξανά αυτά τα γενικά μέτρα για το υγειονομικό πρόβλημα. Είμαι εξίσου βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε την κατανάλωση και τις επενδύσεις να πραγματοποιηθούν παράλληλα με αυτά, εάν συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο Ντόνοχιου.

Στο Eurogroup θα παρευρεθεί και η πρόεδρος του ΔΝΤ όπου θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την ευρω-ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Ισπανικό Πρακτορείο ΕFE, που έφερε στο φως σχετικό έγγραφο, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναφέρουν ότι «υπάρχουν λόγοι να παραμείνουμε αρκετά αισιόδοξοι για την ανάκαμψη», αν και η ταχεία ανάπτυξη που καταγράφηκε κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα μπορούσε να μετριαστεί.

Όλα αυτά με «υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας», αναφέρει το έγγραφο, λόγω της ανάκαμψης της πανδημίας στην ΕΕ και της εμφάνισης νέων παραλλαγών του covid-19, στις οποίες προστίθεται η αύξηση των τιμών που θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο πληθωρισμός τους αφορά όλους. Ίσως περισσότερο τη χώρα μας που τώρα βρίσκεται σε υψηλό 10ετιας. Την στιγμή μάλιστα που μέλη της ΕΚΤ θέλουν να αφαιρέσουν την λέξη «προσωρινή» στην άνοδο του.

«Είναι κατανοητό ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στην εξέλιξη του πληθωρισμού, η οποία πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις, αν και η κύρια προσδοκία παραμένει ότι αυτό που βλέπουμε είναι παροδικό», δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Αυτό που φοβούνται οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις. Όπου οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις μεταφέρονται στους μισθούς δημιουργώντας ένα σπιράλ αύξησης τιμών», ανέφερε πηγή του Eurogroup στο Euro2day.gr.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η επιδείνωση της πανδημίας δεν αναμένεται να έχει τόσο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις όπως στα προηγούμενα κύματα της Covid, παρά τη νέα παραλλαγή Ομικρον», πρόσθεσε η πηγή.

Σε σχετική ερώτηση, ο αξιωματούχος του Eurogroup επιβεβαίωσε τις πηγές του Euro2day.gr ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν τη σύσταση δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022 και ανέφερε την στάση της Κομισιόν η οποία έχει αποτυπωθεί σε έγγραφο που επίσης θα συζητηθεί αύριο.

«Οι Βρυξέλλες δεσμεύονται να διατηρήσουν μέτρια δημοσιονομική στήριξη, αλλά προειδοποιούν ότι αυτό θα πρέπει να μεταβεί από τα έκτακτα μέτρα σε πιο ειδική βοήθεια σε ορισμένους τομείς».

«Αυτό έρχεται και μετά από τις παραπάνω εκκλήσεις για την προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής στις περιστάσεις. Η ανάλυση των σχεδίων προϋπολογισμού που της έστειλαν οι χώρες δείχνει ότι οι δεκαεννέα θα δώσουν δημοσιονομική ώθηση το επόμενο έτος, αλλά η Κομισιόν προειδοποίησε όσους έχουν υψηλό χρέος –Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία– ότι θα «πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν υιοθετούν υποστηρικτικά μέτρα και να σκέφτονται τη βιωσιμότητα».

Γιατί όλα αυτά θα συζητηθούν εις βάθος στο δείπνο; Μάλλον γιατί εκεί δεν κρατούνται πρακτικά και έτσι δεν μπορεί να διαρρεύσει ο βαθύς διχασμός της ΕΕ που παραμένει ακόμα και υπό τόσο βαρύνουσες συνθήκες.

Όσο για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αυτές δεν αναμένονται πριν το 2023.

Πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Στα της Ελλάδας, και βάση της 12ης Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας των θεσμών, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει το οκ για την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαπιστώθηκε πρόοδος σε τομείς όπως η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, περαιτέρω πρόοδος απαιτείται σε άλλους τομείς όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς των ιδιωτικό τομέα, τα δημόσια οικονομικά, η Υγεία και η Δικαιοσύνη.

Πηγή: Euro2day