You are here

Με δωδεκατημόρια οι ημικρατικοί το Γενάρη

07/12/2021 08:29

Με δωδεκατημόρια θα λειτουργήσουν για άλλη μια χρονιά οι πλείστοι ημικρατικοί οργανισμοί τουλάχιστον κατά τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, καθώς μόλις πέντε έλαβαν έγκριση του προϋπολογισμού τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι προϋπολογισμοί του ΧΑΚ, του ΚΥΠΕ, του Ταμείου Τ/Κ Περιουσιών, της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος και του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία η επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να προωθήσει στην Ολομέλεια του σώματος αίτημα δωδεκατημορίου για το Ιανουάριο του 2022, για τους ημικρατικούς οργανισμούς, που οι προυπολογισμοί τους δεν θα ψηφιστούν από τη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, μέχρι σήμερα καταθέσαν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή 17 ημικρατικοί, εκ των οποίων μόλις δύο εμπρόθεσμα, δηλαδή τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για εξέταση θα πρέπει να τεθούν οι προϋπολογισμοί δεκάδων ημικρατικών οργανισμών με την επαναλειτουργία του σώματος στις αρχές του νέου έτους.

Συγκεκριμένα έχουν καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους προϋπολογισμούς τους η ΑΤΗΚ, η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης, το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το ΤΕΠΑΚ, ο ΚΟΑΠ και το Δημοσιονομικό Συμβουλίο.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας θα εξετασθεί σήμερα από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειαςκαι θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ θα εξετασθεί από τη επιτροπή Παιδείας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Όσον αφορά τους δύο ημικρατικούς οργανισμούς που καταθέσαν εμπρόθεσμα του προϋπολογισμούς, πρόκειται για το ΧΑΚ και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με την απόφαση που αναμένεται να εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής, παρέχεται στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2022, εξουσιοδότηση για διενέργεια δαπάνης για το μήνα Ιανουάριο του 2022, που δεν υπερβαίνει το ποσό που προβλέπεται στον περσινό προϋπολογισμό τους και αναλογεί στο συγκεκριμένο μήνα.

Της Ελένης Χαραλάμπους