You are here

Τ/κ σε ξενοδοχεία και λιανικό εμπόριο

17/12/2021 07:50

Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και σε κλάδους του λιανικού εμπορίου ενδεχομένως να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση μέσω της Τουρκ Σεν, για να εργοδοτηθούν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

Το ενδιαφέρον τ/κ εργαζομένων, ξεκίνησε από τη δημοσιοποίηση του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της ΣΕΚ και της Τουρκ Σεν, δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων των οποίων οι σχέσεις και συνεργασία ξεκινά πριν από την τουρκική εισβολή.

Οι δύο οργανώσεις είναι μέλη διεθνών συνδικαλιστικών φόρουμ.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε χθες η StockWatch από το γραφείο του ΓΓ της Τουρκ Σεν, Ασλάν Πιτσιακλί, περίπου 300 τ/κ, είτε υπέβαλαν αίτηση για να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές, είτε ζήτησαν ενημέρωση σε σχέση με τους όρους του μνημονίου συμφωνίας των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών, πλείστοι εκ των οποίων είναι κάτοχοι πτυχίων ανώτατων εκπαιδευτηρίων.

Μερικοί εξ αυτών είναι γνώστες και της ελληνικής γλώσσας. 

«Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η συμφωνία των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων», παρατήρησε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ουσία της συμφωνίας είναι η σύσταση μίας διαδικασίας, μέσω της οποίας να καλύπτονται ανάγκες εργατικού δυναμικού στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο.

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Μάτσας, ανέφερε ότι οι ενδείξεις που έχει από μέλη της κυβέρνησης είναι ότι θα στηριχθεί αυτή η συμφωνία, στο μέτρο που δεν θα επηρεάσει το ενδιαφέρον κυπρίων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΥΠΕΡΓ.

Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και διέξοδο σε τ/κ συμπατριώτες μας, από τις δυσκολίες που προκαλεί το καθεστώς Τατάρ.

 Σημειώνεται ότι οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, ήγειραν επιτακτικά θέμα αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου απασχόλησης ξένων εργατών, ώστε να εργοδοτείται εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες.

Όπως είχε διαρρεύσει, η ΥΠΕΡΓ Ζέτα Αιμιλιανίδου, που είχε ζητήσει τεκμήρια από τις εργοδοτικές οργανώσεις σε σχέση με τον ισχυρισμό τους ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργατών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και σε κλάδους του λιανικού εμπορίου, είχε τονίσει ότι για να γίνει αποδεχτό το αίτημα των δύο οργανώσεων, θα πρέπει να εξαντληθεί η αναζήτηση από τον κατάλογο ανέργων.

Ως δεύτερη επιλογή αναφέρθηκε η εξεύρεση εργατών από την Ελλάδα και ως τρίτη επιλογή η εξεύρεση εργατών από κράτη μέλη της ΕΕ.

Το ενδιαφέρον που επέδειξαν χθες τ/κ, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ ΣΕΚ και Τουρκ Σεν, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, από την ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων ε/κ εργοδοτών.

Ο Α. Μάτσας ξεκαθάρισε ότι τυχόν απασχόληση τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, δεν θα αποτελέσει βάθρο απασχόλησης φτηνού εργατικού δυναμικού ή αδήλωτων εργατών.  

Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί, ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας, Ασλάν Μπιτσιακλί, ασκώντας κριτική στον κατοχικό ηγέτη δήλωσε ότι «αυτοί που τους ωθούν (τους τ/κ) σε αυτή την κατάσταση έπρεπε να ντρέπονται».

Του Λεύκου Χρίστου