You are here

Αποφάνθηκε η δικαιοσύνη για Συνεργατισμό

17/12/2021 13:06

«Ευτυχώς που υπάρχει δικαιοσύνη» ήταν η πρώτη αντίδραση των τριών ανώτερων στελεχών του Συνεργατισμού, στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας το οποίο αθώωσε και απάλλαξε και τους δέκα κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο τέως γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, είπε ότι «η ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί επί σειρά ετών είναι γνωστή σε όλους , ευτυχώς όμως που στον τόπο μας που υπάρχει δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση εάν σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ταλαιπωρία των 8 χρόνων είπε ότι «θα μιλήσω τη κατάλληλη στιγμή».

«Δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματα μου μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας» δήλωσε στη StockWatch, και ο πρώην Έφορος Συνεργατισμού Κωνσταντίνος Λύρας για να προσθέσει ότι «υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο».

Ο κ. Λύρας εξέφρασε απογοήτευση διότι όπως τόνισε «η ζημία έγινε με το ξεπούλημα του Συνεργατισμού και μόνο εάν τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι θα ησυχάσουμε».

«Ευτυχώς και χαίρομαι γι’ αυτό διότι υπάρχει δικαιοσύνη» δήλωσε και ο τέως γενικός γραμματέας της ΣΠΕ Στροβόλου Δημητράκης Σταύρου.

«Τους ευχαριστώ όλους αυτούς που με κατηγορούσαν διότι δεν θα μου έδιναν την ευκαιρία να εξυψωθώ και να έχω το αποτέλεσμα αυτό σήμερα. Αφιέρωσα όλη μου τη ζωή για όλο τον κόσμο και το μόνο που ήθελα ήταν να τελειώσει αυτή η δυσάρεστη για εμάς ταλαιπωρία».

Απόφαση Κακουργιοδικείου

Το Κακουργιοδικείο, κατά την ανάγνωση χθες της απόφασης  ανέφερε ότι κανένα αδίκημα δεν αποδείχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, βάσει και της μαρτυρίας που παρουσίασε η Κατηγορούσα Αρχή. Επισήμανε, πως η μαρτυρία δεν οδήγησε στη στοιχειοθέτηση των ποινικών αδικημάτων.

Κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση του Συνεργατισμού ήταν ήταν ο γενικός γραμματέας της ΣΠΕ Στροβόλου Δημητράκης Σταύρου, η κόρη του κ. Σταύρου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, καθώς και η ιδιαίτερα του, Μαρία Χρυσάνθου. Επίσης, ο πρώην γενικός διευθυντής του Συνεργατικού Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και η σύζυγός του Μαρία Χλωρακιώτου. Ο πρώην έφορος Κωνσταντίνος Λύρας και ο Γιώργος Μαυρέας εκτιμητής. Οι κατηγορούμενες εταιρείες ήταν οι Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd.

Στα καταληκτικά σχόλια της πολυσέλιδης απόφασης, το Κακουργιοδικείο μέμφεται τον τρόπο τον οποίο ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι 1 και 2. Αναφέρει το γεγονός ότι λειτουργούσαν αυθαίρετα και ότι δεν υπήρχε έλεγχος στις διαδικασίες που ακολουθούνταν για τη δανειοδότηση, ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμπεριφορές τους δεν ήταν ποινικά κολάσιμες.

Το πολυσέλιδο κατηγορητήριο περιλαμβάνει 48 κατηγόριες που αφορούσαν αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση, απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, ψευδών λογαριασμών, αθέμιτης κτήσης περιουσίας, κατάχρησης εξουσίας καθώς και αδικήματα συγκάλυψης σε βάρος δέκα προσώπων για σύναψη επτά δανείων από τη ΣΠΕ Στροβόλου με παράνομο τρόπο.

Οι 48 κατηγορίες αφορούσαν επτά συνολικά δάνεια. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και ποσό που άγγιζε τα £2 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν ποσά €800.000, €200.000, €150.000, €70.000. Συνολικά τα επτά δάνεια άγγιζαν περίπου το ποσό των £4 εκατομμυρίων. Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν από το 1998 μέχρι και το 2007, όπου ήταν και ο τελευταίος δανεισμός. 

Της Ηρως Ευθυμίου