You are here

Σ. Χαραλάμπους: Ανοικτά μέτωπα και προκλήσεις για εργατική τάξη

18/12/2021 06:01

Μεγάλες προκλήσεις και πολλά ανοικτά μέτωπα έχουν ενώπιον τους οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να διαφυλάξουν σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο «ιερά» κεκτημένα, τονίζει η νέα Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch, με την ευκαιρία της ανάδειξης της ως ΓΓ της ΠΕΟ, η κ. Χαραλάμπους, που είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται  επικεφαλής συνδικαλιστικής οργάνωσης, αναλογίζεται τη βαριά ευθύνη που πήρε στους ώμους της και καθιστά σαφές ότι θα σταθεί, όπως πράττει διαχρονικά, δίπλα από τον κύπριο εργαζόμενο.

Το μήνυμα της προς την εργοδοτική πλευρά, σε σχέση με την ΑΤΑ είναι σαφές:

«Η ΠΕΟ δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ. Ούτε καν το συζητάμε», τονίζει.

Τονίζει  ότι τα προσωπικά συμβόλαια εργασίας υποσκάτουν τις συλλογικές συμβάσεις και τα συμφέρονται των εργαζομένων.

Ασκεί κριτική στο ΥΠΕΡΓ, γιατί όπως υποστηρίζει, το υπουργείο αποδέχεται και «εντός» του συστήματος εργασιακών σχέσεων, τα προσωπικά συμβόλαια.

Υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν το μεγάλο τίμημα της τραπεζικής κρίσης και ότι τώρα με την πανδημία και πάλι γίνεται προσπάθεια ο φόβος και η ανασφάλεια να χρησιμοποιηθούν για μια νέα επίθεση στους εργαζόμενους. 

Αναφέρεται στην πολυδιάστατη επαγγελματική της πορεία, που ξεκινά από το συνδικαλισμό περνά από τα έδρανα της βουλής και από το πόστο της υπουργού εργασίας και τονίζει πως η πορεία της είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον συνδικαλισμό.

Θεωρεί ως δίκαιο και  διαφανές το σύστημα των αυτόματων αυξήσεων αφού, όπως λέει, διασυνδέεται η μισθολογική κλίμακα και η μισθοδοτική εξέλιξη των υπαλλήλων  στη βάση προσόντων και χρόνων υπηρεσίας.

Υποστηρίζει πως η πλειοψηφία των εργοδοτών θέλει να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες για φθηνή εργασία. 

Τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης του κατώτατου μισθού και  βασικών ωφελημάτων στο πρότυπο αυτού που συνομολογήθηκε  στην ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία.

Αξιώνει βελτίωση του μηχανισμού διαμόρφωσης των κατώτατων συντάξεων, απλοποίηση των διαδικασιών πρόσβασης και πληρωμής επιδομάτων και κοινωνικών καθώς και το σχετικού νόμου ώστε να είναι κατανοητός και προσβάσιμος στους ασφαλισμένους.

Σημειώνει ότι η πρόσβαση στην τηλεργασία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εθελοντικής επιλογής των εργαζομένων και να ρυθμίζεται μέσα από εξειδικευμένες πρόνοιες στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Υπογραμμίζει ότι οι τ/κ είναι κύπριοι και η ΠΕΟ έτσι τους αντιμετωπίζει. Αποκαλύπτει ότι από την περίοδο που άνοιξαν τα οδοφράγματα τ/κ εργάζονται σε ξενοδοχεία στην περιοχή Πρωταρά και Αγίας Νάπας.

Μιλά για τον Δημήτρη Χριστόφια και εξηγεί γιατί ο Πάμπης Κυρίτσης άφησε βαρύ στίγμα στην ΠΕΟ.

Λέει ευθέως ότι η ΠΕΟ ποτέ δεν έκρυψε τη σχέση της με το ΑΚΕΛ.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Του Λεύκου Χρίστου