You are here

Σε αμερικανικό εποπτικό κλοιό οι τράπεζες

08/05/2018 07:37

Σε αμερικανικό εποπτικό κλοιό βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι κυπριακές τράπεζες, που καλούνται να λάβουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για καταπολέμηση της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και άλλων οικονομικών απειλών που ενδεχομένως να υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Οι πιέσεις κατά της Κύπρου προέρχονται και εντείνονται από την ειδική μονάδα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος (FINCEN), καθώς και του γραφείου ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων (OFAC) που υπάγονται στο υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ.

Ενδεικτικό των πιέσεων αυτών είναι η επίσκεψη την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία του αμερικανού υφυπουργού οικονομικών Μάρσιαλ Μπίλινγκσλι, αρμόδιο για θέματα κατά της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας.

Ο αμερικανός υφυπουργός είχε συναντήσεις με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και άλλους αξιωματούχους.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο υφυπουργός συζήτησε τις θετικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις που έκανε η Κύπρος στους κανονισμούς για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τη ρυθμιστική εποπτεία.

Στη λιτή και γεμάτη μηνύματα ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αμερικανικές αρχές «ενθαρρύνθηκαν» από τις δεσμεύσεις των κυπρίων αξιωματούχων.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών αμερικανικών μονάδων βρίσκονται ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι, κατά τους αμερικανούς επόπτες, ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση Πούτιν να διεξάγουν, όπως υποστηρίζεται στις ανακοινώσεις των αμερικανικών, «κακοήθεις οικονομικές δραστηριότητες» σε πάρα πολλές χώρες.

Η παρουσία των ρώσων στην Κύπρου προβληματίζει τις αμερικανικές αρχές, εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως λόγω της διαφορετικής εμπλοκής τους στη Συρία.

Οι αμερικανικές μονάδες καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος απέστειλαν πριν λίγους μήνες προς τις κυπριακές αρχές, δύο λίστες με ονόματα ρώσων επιχειρηματιών οι οποίοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο τους με την υπόνοια ότι κάποιοι εξ αυτών δραστηριοποιούνται ύποπτα μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου.

Η μία λίστα προέρχεται από το FINCEN και περιέχει 114 ύποπτα ονόματα ρώσων, εναντίον των οποίων η εν λόγω μονάδα δεν έχει επιβάλει ακόμη κυρώσεις και η άλλη λίστα από τον OFAC, που περιέχει 26 ονόματα, αλλά εναντίον αυτών το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει σχετικές κυρώσεις. 

Μετά από διεξοδική έρευνα των εποπτικών αρχών σε συνεργασία με τις εγχώριες τράπεζες, εντοπίστηκε, με βάση τις αμερικανικές λίστες, μονοψήφιος αριθμός ρώσων μεγιστάνων που έχουν καταθέσεις ή συναλλάσσονται εμπορικά με διακίνηση χρημάτων που διατηρούν σε επτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη παγοποιήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εν λόγω ρώσων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων.

Το σύνολο  των καταθέσεων των επηρεαζόμενων ρώσων μεγιστάνων των οποίων οι λογαριασμοί έχουν παγοποιηθεί από την ΚΤ περιορίζεται σε μόλις €20 εκ.

Σημειώνεται ότι το FINCEN ήταν αυτό που διενέργησε τις έρευνες κατά της FBME και παγοποίησε τους λογαριασμούς της με αποτέλεσμα να αναστείλει την λειτουργία της εντός Κύπρου ενώ, πρόσφατα και σε μία νύκτα υποχρέωσε τις εποπτικές αρχές της Λετονίας να κλείσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα.

Σύμφωνα με τρεις γνώστες του θέματος, μεταξύ των ρώσων ολιγαρχών που οι κυπριακές εποπτικές αρχές έχουν παγοποιήσει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς περιλαμβάνονται ο Viktor Vekselberg ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου Renova, ο οποίος βρίσκεται και στη λίστα των τελευταίων κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

Ο όμιλος Renova είναι ένας εκ των μεγάλων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και εκπρόσωπος του συμμετέχει στο ΔΣ της BOCH.

Παρά το γεγονός ότι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου παγοποιήσαν τον τραπεζικό λογαριασμό του Viktor Vekselberg, εντούτοις ο εκπρόσωπος της Renova παραμένει στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Άλλη μια περίπτωση είναι ο Oleg Deripaska, ιδιοκτήτης της εταιρείας United Co. Rusal PLC που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου παγκοσμίως.

Οι κυπριακές αρχές παραχώρησαν στον Oleg Deripaska κυπριακό διαβατήριο με βάση τα κριτήρια που θέσπισε η κυβέρνηση για ξένους επενδυτές.

Αρκετοί ρώσοι απέκτησαν μετοχές στην Τρ. Κύπρου μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων τους και τη μετατροπή τους σε μετοχές.  Το «κούρεμα» ήταν έμπνευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή ρώσων επιχειρηματικών που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Πούτιν, στη διοίκηση της κυπριακής τράπεζας.

Την περασμένη βδομάδα η ΚΤ κάλεσε όλους τους CEOs των εγχώριων τραπεζών προς τους οποίους έγιναν συστάσεις να ενισχύσουν τις ειδικές τους μονάδες οι οποίες παρακολουθούν ενδεχόμενες ύποπτες διακινήσεις ή καταθέσεις κεφαλαίων, για να μην εκτεθεί η Κύπρος.

Η ΚΤ επικαιροποίησε επίσης τον κατάλογο των ρώσων ολιγαρχών που είναι στο διεθνές μικροσκόπιο άλλων εποπτικών αρχών και ειδικότερα του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ.

Στο μικροσκόπιο του FINCEN βρίσκεται – σε μια διαφορετική διαδικασία – και ο μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, Wargaming, εντείνοντας τις πιέσεις που ασκούνται ήδη στις εγχώριες εποπτικές αρχές για διάφορα ζητήματα.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει προκύψει κάτι μεμπτό εναντίον της εταιρείας που ασχολείται με την κατασκευή και διάθεση ηλεκτρονικών πολεμικών παιχνιδιών.

Η Ελληνική Τράπεζα και ο Συνεργατισμός βρίσκονται στο στόχαστρο αμερικανικών ιδιωτικών ταμείων.

Του Λεύκου Χρίστου