You are here

Προειδοποίηση Τζόνσον για «σημαντική» πίεση στο NHS

03/01/2022 16:34

Η πίεση στα βρετανικά νοσοκομεία λόγω των αυξημένων νοσηλειών φορέων του κορωνοϊού «θα είναι σημαντική στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων και ίσως περισσότερο», προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας NHS σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού λόγω ασθενείας για να καλυφθούν κενά.

Επισκεπτόμενος εμβολιαστικό κέντρο στο Μπάκιγχαμσιρ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να κάνουν διαγνωστικά τεστ πριν συναντηθούν με κόσμο που συνήθως δεν συναντώνται, καθώς και να αξιοποιήσουν τα 2 εκατομμύρια διαθέσιμα ραντεβού αυτής της εβδομάδας για την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ώστε να συμβάλουν όλοι στη «ζωτικής σημασίας» προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία και να ελαφρυνθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η Όμικρον που έχει πλέον επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηπιότερη μεν, δεν έχει επιφέρει το τέλος της πανδημίας δε. «Όσο απίστευτα μεταδοτική και αν είναι η Όμικρον -και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα- είναι διαφορετική. Βάζει λιγότερους ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας και δυστυχώς οι άνθρωποι που εισάγονται στις ΜΕΘ είναι εκείνοι που δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση», είπε ο κ. Τζόνσον.

«Η άποψη μου είναι πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον είναι πολύ ηπιότερη, σημαντικά ηπιότερη από προηγούμενες μεταλλάξεις και είμαστε πολύ πιο εμβολιασμένοι, άρα η θέση μας είναι παρά πολύ καλύτερη», είπε ο κ. Τζόνσον. Αλλά, πρόσθεσε, «νομίζω θα ήθελα να πω το εξής σε όλους: θα ήταν απόλυτη ανοησία να πούμε ότι αυτό το πράγμα έχει τελειώσει. Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, πρέπει να παραμείνουμε με τα μέτρα στο σχέδιο Β και πρέπει να κάνουμε την ενισχυτική δόση».