You are here

Πέραν του 50% των Ρώσων φοβάται για ένα Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

16/05/2018 15:47

Το 57% των Ρώσων φοβάται ότι η στρατιωτική διένεξη στη Συρία μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν "μεγάλους φόβους" για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ 41% δήλωσαν ότι έχουν "κάποιους φόβους". Παράλληλα, 38% δηλώσαν ότι δεν έχουν ιδιαίτερους φόβους για το ενδεχόμενο να γίνει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είτε γενικά δεν πιστεύουν σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Levada-Centr είχε θέσει το ίδιο ερώτημα πριν από ενάμιση χρόνο , τον Νοέμβριο του 2016. Τότε παρόμοιους φόβους για μια παγκόσμια σύρραξη είχε εκφράσει το 46% των Ρώσων. Την περίοδο εκείνη είχε, επίσης, καταγραφεί απότομη αύξηση του ποσοστού των Ρώσων που θεωρούσαν ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία επιδείνωσαν τη θέση της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο, καθώς μέσα σ` ένα χρόνο το ποσοστό αυτό έφθασε από το 16% στο 32%.

Παρόμοιοι φόβοι δεν υπάρχουν μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Δύση. Τον Ιανουάριο η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση σε εννέα δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των Αμερικανών είχε εκφράσει φόβους ότι ο κόσμος βρίσκεται κοντά σε μια παγκόσμια σύρραξη και μόνο 15% είχαν δηλώσει ότι η ειρήνη είναι αδιατάραχτη.

Παρόμοιες διαθέσεις καταγράφηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 61% των Βρετανών είχαν δηλώσει ότι φοβούνται έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μόνο 19% είχαν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν σ` ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η στρατιωτική διένεξη στη Συρία συνεχίζεται από το 2011 μέχρι σήμερα.

Η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και η στάση της αυτή επικρίνεται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες κατηγορούν το συριακό καθεστώς για εγκλήματα πολέμου. Δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα έδειξαν ότι οι Ρώσοι υποστηρίζουν πολύ λιγότερο τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, απ` ό,τι τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.