You are here

Καταγγέλλει τον ελεγκτή η Κουρσουμπά

16/05/2018 18:20

Την στοχοποίησή της από το Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη καταγγέλλει η Επίτροπος Νομοθεσίας και Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, σε σχέση με έλεγχο που αυτός διενεργεί χωρίς να την ενημερώσει για την χρήση του υπηρεσιακού της αυτοκινήτου και δηλώνει ότι θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα και με κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τους θεσμούς τους οποίους υπηρετεί.

Σε ανακοίνωσή της η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι «ο Γενικός Ελεγκτής χωρίς να με ενημερώσει, ως όφειλε, ότι υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία εναντίον μου, έδωσε οδηγίες και λειτουργοί του γραφείου του αποτάθηκαν τηλεφωνικά στο Λογιστή του Γραφείου μου, ζητώντας πληροφορίες και έγγραφα, αναφέροντας σε αυτόν ότι υπάρχει σωρεία καταγγελιών αναφορικά με τη χρήση του υπηρεσιακού οχήματος».

Την επομένη, συνεχίζει η ανακοίνωση, «2 λειτουργοί του γραφείου του επισκέφτηκαν το Γραφείο μου, και πάλι χωρίς δική μου ενημέρωση, για να ανακρίνουν τον υπηρεσιακό οδηγό μου. Στη συνέχεια, η Προϊστάμενή τους, τηλεφώνησε για να υποβάλει περαιτέρω ερωτήσεις και ‘έμμεσες’ απειλές».

Η Επίτροπος επαναλαμβάνει ότι «δεν αμφισβητώ την εξουσία που έχει ο Γενικός Ελεγκτής να ερευνήσει οποιεσδήποτε καταγγελίες και, εν πάση περιπτώσει, του δόθηκε πλήρης πρόσβαση και οι λειτουργοί του Γραφείου μου και ο οδηγός μου, έχουν συνεργαστεί πλήρως με τους λειτουργούς του Γενικού Ελεγκτή».

Παράλληλα, σημειώνει η ίδια «δεν θα υπεισέλθω στην ουσία του θέματος και, παρόλο που δεν έχω ενώπιόν μου τις ισχυριζόμενες καταγγελίες, απορρίπτω κατηγορηματικά τη θέση ότι γίνεται από εμένα οποιαδήποτε παράνομη χρήση του υπηρεσιακού οχήματος».

«Επιφυλάσσομαι να απαντήσω σχετικά στο Γενικό Ελεγκτή όταν και εφόσον ενημερωθώ αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες επίσημα και μου δοθεί το δικαίωμα να ακουστώ και να απαντήσω, αφού μέχρι τώρα ούτε έχω ενημερωθεί προσωπικά, ούτε ζητήθηκε η άποψή μου, αλλά απλώς ‘ανακρίθηκαν’ λειτουργοί του γραφείου μου και ο υπηρεσιακός οδηγός μου», αναφέρει.

Τοποθετούμαι όμως, προσθέτει, «στο γεγονός της νέας αυτής προσπάθειας του Γενικού Ελεγκτή στοχοποίησης και θυματοποίησής μου, αφού αυτή η ενέργεια δυστυχώς δεν μπορεί να ερμηνευθεί κατά την άποψη μου διαφορετικά».

«Καταγγέλλω ότι, ο Γενικός Ελεγκτής διακατέχεται από μεροληψία και εμπάθεια τουλάχιστον, προς το πρόσωπό μου, χαρακτηριστικά που δεν αρμόζουν ούτε και επιτρέπονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα των Ανώτατων Ελεγκτικών Αρχών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει, αφού, δυστυχώς, κανένας νόμος δεν διέπει τις εξουσίες του και τον τρόπο με τον οποίο αυτός τις ασκεί», αναφέρει η κ. Κουρσουμπά.

Η Επίτροπος εκφράζει την άποψη ότι «καταχρώμενος τις εξουσίες του και για αλλότριους δικούς του σκοπούς πλήττει επιλεκτικά και εκτός πλαισίου την αξιοπιστία και εντιμότητά μου με τρόπο απαράδεκτο και, ουσιαστικά, πλήττει τους θεσμούς που υπηρετώ».

Δηλώνει «ανεπιφύλακτα ότι θα ενεργήσω με αποφασιστικότητα και με κάθε νόμιμο μέσο που έχω στη διάθεσή μου για να προστατεύσω τους θεσμούς τους οποίους με συνέπεια και επιτυχία υπηρετώ προς όφελος της κοινωνίας, εδώ και πολλά χρόνια, εναντίον της νέας στοχοποίησής τους από το Γενικό Ελεγκτή».

Εκφράζει την θέση ότι «η πολιτεία στο σύνολό της θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά ως προς την κρίση που παρατηρείται στη χώρα μας σε σχέση με τους ανεξάρτητους θεσμούς και πώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτοί ασκούν τις εξουσίες και αρμοδιότητές τους σύννομα, στη βάση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των επί μέρους στόχων και σκοπών του κάθε θεσμού με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και πλήρη διαφάνεια αλλά και με πλήρη επίγνωση της φύσης, των ορίων και της μετρήσιμης, με κατάλληλους δείκτες και πρότυπα, επαγγελματικότητάς τους».