You are here

Παρέδωσε σκυτάλη με «χαρμολύπη» ο Ν. Χριστοδουλίδης

11/01/2022 13:54

Με συναίσθημα «χαρμολύπης» δήλωσε ότι αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών μετά από 23 χρόνια, ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την παράδοση της σκυτάλης στον Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος αναλαμβάνει για τρίτη φορά όπως επεσήμανε τα ηνία του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης άρχισε την αναφορά του επισημαίνοντας ότι αισθάνεται πολύ στεναχωρημένος, χωρίς να αναφερθεί στις εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφασή του, κάτι που όπως είπε «δεν είναι της παρούσης να επαναλάβω».

Ωστόσο, ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι αισθάνεται τελικά «χαρμολύπη», επειδή όπως είπε, «κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας άλλος».

«Εύχομαι να είναι καλύτερος και πιο ελπιδοφόρος», ανέφερε.

Σημείωσε ότι λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες αποχωρεί, δεν υπήρξε χρόνος για την ολοκλήρωση έργων στο υπουργείο ή για να γίνει ένας ολοκληρωμένος απολογισμός της εργασίας των τελευταίων τεσσάρων ετών, αν και αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες στους οποίους βασίστηκε η δράση του υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια.

Τόνισε ότι νιώθει περήφανος για το υπουργείο Εξωτερικών και το προσωπικό του τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, παρατηρώντας ότι η δουλειά του προσωπικού γίνεται σε συνθήκες που πόρρω απέχουν από τις ιδανικές και με πολύ μικρό προϋπολογισμό που περιορίζεται στο 1% του συνολικού, όπως είπε.

Σε ότι αφορά το διάδοχό του Ιωάννη Κασουλίδη, σημείωσε ότι παραδίδει σε έναν «έμπειρο πολιτικό, καλό καραβοκύρη» και εξέφρασε βεβαιότητα για την επιτυχή του πορεία στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο όπως σημείωσε, συνεργάστηκε στενά από το 2013.

Στις προτεραιότητες Κασουλίδη τα αιτήματα προσωπικού

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι είναι η τρίτη φορά που αναλαμβάνει τα ηνία του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι χαίρεται που παραλαμβάνει από τον Ν. Χριστοδουλίδη, «γιατί σε αυτόν παρέδωσα» το υπουργείο, είπε.

Παράλληλα, εξήρε τις ικανότητες του κ. Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι «ήταν ένας ανήσυχος νεαρός ακόλουθος που φαινόταν ότι είχε μέλλον».

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα του κ. Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι «θα κάνει τις επιλογές του και όπως ήταν πάντα επιτυχημένη η πορεία του, εύχομαι να είναι και τώρα».

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του υπουργείου, «νέους και παλιούς συνεργάτες» όπως είπε, σημείωσε ότι «έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, θα τα βγάλουμε πέρα». Πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην κάθε διεύθυνση του υπουργείου και χωριστές συσκέψεις για το αντικείμενο της καθεμιάς.

Τόνισε ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί θα είναι τα αιτήματα της συντεχνίας του προσωπικού, σημειώνοντας ότι θέλει «να δουλεύουμε σαν ομάδα, με ψηλό ηθικό».

Ανακοίνωση σε σχέση με τον διορισμό του Ι. Κασουλίδη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, εξέδωσε ο ΔΗΣΥ.

Όπως σημειώνεται, «ο Ιωάννης Κασουλίδης υπήρξε πάντοτε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην πατρίδα, με τη συμβολή του ήδη να είναι τεράστια σε μια σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής».
 
«Σήμερα ανέλαβε εκ νέου τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών. Μια θέση την οποία γνωρίζει όσο κανείς και είμαστε βέβαιοι ότι και πάλι θα καταθέσει το άπαν των δυνάμεών του για την προώθηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πατρίδας μας», προστίθεται.
 
Ο ΔΗΣΥ ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στον Ιωάννη Κασουλίδη στα καθήκοντα που αναλαμβάνει, με τη βεβαιότητα ότι θα ασκήσει αυτά του τα καθήκοντα με τον πατριωτικό ρεαλισμό που τον διακρίνει».

Μ.Χ.