You are here

Αγκάθι η μετακίνηση τμημάτων για το υφυπουργείου Πολιτισμού

12/01/2022 13:06

Υπό την σκιά αντιδράσεων από εμπλεκόμενους φορείς άρχισε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας η κατ’ άρθρο συζήτηση του τροποποιημένου κειμένου του νομοσχεδίου για την ίδρυση υφυπουργείου Πολιτισμού και τον διορισμό υφυπουργού Πολιτισμού, αλλά και του νομοσχεδίου για μετονομασία του υπουργείου  Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ ζήτησαν την εξαίρεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων από τα τμήματα και υπηρεσίες που θα μεταφερθούν στο νέο υφυπουργείο, πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της μετακίνησης του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εμμένει στις αντιρρήσεις του για μετακίνησή του από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο υπό σύσταση υφυπουργείο Πολιτισμού.

Με κατεπείγουσα επιστολή προς την Επιτροπή ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2022, η Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολωμίδου-Ιερωνυμίδου επανέλαβε τις ανησυχίες του Τμήματος, υποστηρίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, τυχόν έγκριση του προτεινόμενου νομοσχεδίου καθιστά ορατό τον κίνδυνο οι αρχαιότητες, από εξουσία του κεντρικού κράτους να καταλήξουν διαμοιρασμένες και να διχοτομηθούν ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Κάλεσε την Επιτροπή να εκτιμήσει πέραν των απόψεων του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τις ομόφωνες απόψεις όλων των επίσημων φορέων που ασχολούνται με τον αρχαίο πολιτισμό της Κύπρου και να μην προχωρήσει στην έγκριση της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο εν λόγω Υφυπουργείο Πολιτισμού με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Σημειώνει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν αντιτίθεται στην αναδιάρθρωση των κρατικών δομών διαχείρισης του αρχαίου πολιτισμού, αλλά αντίθετα, υποστηρίζει ότι αυτό θα έπρεπε να υιοθετεί πρόνοιες για ορθολογιστικό στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης του υλικού και άυλου πολιτισμού της Κύπρου στο σύνολο του, και να αναβαθμίζει τις υφιστάμενες δομές διοικητικής υποστήριξης, πράγμα που το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτυγχάνει να εφαρμόσει, όπως αναφέρει.

Στη συνεδρία της Επιτροπής παρευρέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί το νομοσχέδιο, ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο τομέα του πολιτισμού. Έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη η Κύπρος, με την πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και την καθημερινή δημιουργία των συντελεστών του πολιτισμού, να δώσει νέες προοπτικές και στην πολιτιστική δημιουργία και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι διάφορες ανησυχίες και αιτιάσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Υφυπουργείο δεν ευσταθούν. Όπως είπε, το Υφυπουργείο θα είναι Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω και οι αρμοδιότητες για τις αρχαιότητες θα υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο μέσω του Υφυπουργού που θα διορίζει, δηλαδή στο κεντρικό κράτος.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν άλλες δυο-τρεις συνεδρίες, ώστε το νομοσχέδιο για την ίδρυση υφυπουργείου Πολιτισμού να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Εξέφρασε την άποψη ότι η δημιουργία Υφυπουργείου είναι αδήριτη ανάγκη για έναν λαό που υποφέρει πνευματικά και ηθικά, την ώρα που καταγγέλλεται η διαφθορά, η διαπλοκή και η ηθική κατάπτωση και είναι απαραίτητο να επιδειχθεί πολιτική βούληση για ανύψωση του πολιτικού και πολιτιστικού επιπέδου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να φτάσει αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση σε αίσιο τέλος, να αποκτήσει ο πολιτισμός επίσημο θεσμικό βήμα, για συστημική ολοκληρωμένη διαχείριση για την πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική δημιουργία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου.

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης διερωτήθηκε κατά πόσο με τη δημιουργία του Υφυπουργείου θα υπάρξει επιτέλους στήριξη του πολιτισμού, αναφέροντας ότι με αυτή την Κυβέρνηση εδώ και δέκα χρόνια ο χώρος του πολιτισμού δεινοπαθεί και υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες ότι δεν υπάρχει οικονομική και άλλη στήριξη του πολιτισμού, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το κόμμα στηρίζει τη δημιουργία  του νέου Υφυπουργείου πάνω σε σωστές βάσεις, προσπαθώντας για τη διασφάλιση της προοπτικής της πολυεπίπεδης ανάπτυξης του πολιτισμού, εκπληρώνοντας ένα μεγαλεπήβολο, διαχρονικό στόχο και αίτημα όλης της κοινωνίας και ειδικότερα των ανθρώπων του πολιτισμού.

 Πρόσθεσε ότι έχουν εμβολιάσει με ουσιαστικές προτάσεις και τροποποιήσεις το νομοσχέδιο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας καινοτόμος και σύγχρονος οργανισμός, ο οποίος θα διασφαλίζει την προστασία, τη διατήρηση, την προώθηση, την προβολή και την ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης του τόπου μας αλλά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Της Ελένης Χαραλάμπους