You are here

Πάνω από 62 χιλ. θανάτους εξαιτίας της Covid προβλέπουν τα CDC

13/01/2022 07:30

Την ώρα που τα CDC προβλέπουν ως ακόμη και πάνω από 62.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 μέσα τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, επιστήμονες θεωρούν ότι έως τον Μάιο-Απρίλιο θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.

Συνεχίζονται να καταγράφονται διεθνώς κρούσματα του νέου κορωνοϊού, τα περισσότερα τα οποία αποδίδονται στην παραλλαγή Όμικρον, καθώς και θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

ΗΠΑ

Νέα πρόβλεψη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάνει λόγο για ως ακόμη και πάνω από 62.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας, αναμένεται αύξηση των θανάτων το διάστημα αυτό με 10.400 ως 31.000 να εκτιμάται πως θα διαπιστωθούν την εβδομάδα που ολοκληρώνεται την 5η Φεβρουαρίου.

Η πρόβλεψη αυτή πρέπει να εκληφθεί με "επιφύλαξη", σημειώνουν τα CDC, με δεδομένη την ταχεία εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που προκαλεί μεν σε πολλές περιπτώσεις πιο ήπια συμπτώματα της νόσου, αλλά πυροδοτεί πολλαπλασιασμό των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η χώρα κατέγραψε σχεδόν 3.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 προχθές Τρίτη, δηλαδή τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε μια ημέρα από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο ιός αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει ιλιγγιώδη αύξηση των μολύνσεων και καταγράφονται ρεκόρ ως προς τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν το τρέχον διάστημα πάνω από 1.600 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 κάθε εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

Η χώρα αυτή έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, έχοντας καταγράψει 842.322 νεκρούς ως τώρα.

Ιταλία

Αύξηση παρουσίασε χθες ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 313 άνθρωποι και τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι 196.224.

Η περιφέρεια της Τοσκάνης, όμως, έκανε γνωστό ότι στον χθεσινό απολογισμό των θυμάτων, συμπεριελήφθησαν και 37 ασθενείς που απεβίωσαν κατά το περασμένο εξάμηνο και λόγω λανθασμένου υπολογισμού δεν είχαν καταγραφεί. Οι θετικοί στον ιό, στην φάση αυτή, στη χώρα είναι 2.222.060.

Συνολικά, χθες πραγματοποιήθηκαν 1.190.567 διαγνωστικά τεστ, το 16,5% από τα οποία, προέκυψε θετικό.

Έπειτα από σειρά ημερών, για πρώτη φορά μειώνεται ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας: Είναι 1.669, δηλαδή 8 λιγότεροι από χθες. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους νοσηλεύονται 17.309 ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη πάντως του Ματέο Μπασέτι, υπεύθυνου της Κλινικής Μολυσματικών Ασθενειών του Νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας, "τον Απρίλιο ή το πολύ τον Μάιο θα πρέπει να έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία, και θα μπορούμε πιθανόν να βγάλουμε τις προστατευτικές μάσκες".

Ολλανδία

Ο Ολλανδός νέος Υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούξτρα ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ότι διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ο κ. Χούξτρα, ο οποίος ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του τη Δευτέρα, βρισκόταν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Τζουζέπ Μπορέλ και τη Βελγίδα ομόλογό του, τη Σοφί Βιλμές.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 133 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 87.471 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους έφθασε τους 620.371 νεκρούς επί συνόλου 22.716.831 μολύνσεων. Ο αριθμός των θανάτων είναι ο δεύτερος υψηλότερος παγκοσμίως.

Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 15 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.198 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα των 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 31.738 νεκρούς επί συνόλου 2.795.233 μολύνσεων.

Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 4.167 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 44 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα τους 6.210 νεκρούς επί συνόλου 679.030 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA). Ο δείκτης θνητότητας παραμένει αμετάβλητος στο 0,91%.

Τα κρούσματα μειώθηκαν ελαφρά σε σχέση με την προηγουμένη (4.385).

Μεξικό

Για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, το Μεξικό κατέγραψε ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.187 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 4.214.253.

Γερμανία

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία προστέθηκαν 81.417 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 7.743.288, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 316 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στους 115.051 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κροατία

Οι υγειονομικές αρχές της Κροατίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.894 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα των Βαλκανίων, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 27 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την 6η Ιανουαρίου και ήταν 9.058 μολύνσεις. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 785.003 κρούσματα του ιού.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει τους 12.983 νεκρούς στη χώρα των περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αυστραλία

Η Αυστραλία κατέγραψε σήμερα ακόμη ένα ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με το ξέσπασμα που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον να αυξάνει τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας - αυτούς των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων -, και να θέτει υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση τις αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός το οποίο ώθησε τις αρχές να χαλαρώσουν τους κανόνες της καραντίνας για περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.

Το σύνολο των κρουσμάτων πλησιάζει το 1,4 εκατ., καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 147.000, περίπου 92.000 στην πολυπληθέστερη πολιτεία, τη Νέα Νότια Ουαλία. Σε αυτό τον αριθμό ωστόσο περιλαμβάνονται θετικά αποτελέσματα από self-tests, που πλέον αποφασίστηκε να προσμετρώνται στις επίσημες στατιστικές, από τις αρχές Ιανουαρίου.

Οι καθαρές εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την εκδήλωση της πανδημίας, μολαταύτα - μέχρι στιγμής - οι αρχές καθησυχάζουν, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα των νοσοκομείων μπορεί να αντεπεξέλθει.

Μέχρι τώρα σήμερα ανακοινώθηκαν 53 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τη Νέα Νότια Ουαλία να καταγράφει ρεκόρ (22 νεκροί).

Ινδία

Στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 247.417 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει ανακοινωθεί από τα τέλη του Μαΐου, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 380 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

ΚΥΠΕ