You are here

Eurobank: Tο σχέδιο για εταιρικά δάνεια σταθερού επιτοκίου

13/01/2022 14:23

Το σταθερό επιτόκιο βάζει στο επίκεντρο των εταιρικών δανείων η Eurobank, δίδοντας τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ να «ασφαλίσουν» έως και 15 έτη τα κόστη της τραπεζικής τους χρηματοδότησης, χωρίς να είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Το νέο πρόγραμμα εταιρικών δανείων, το οποίο προβάλλει την εναλλακτική του σταθερού επιτοκίου, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από την Τράπεζα.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά στη δανειοδότηση για «Επαγγελματικές Στέγες και Επαγγελματικό Εξοπλισμό» και η διάρκεια των δανείων φθάνει τα 15 χρόνια. Επίσης, η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου δεν θα έχει penalty.

Η τιμολόγηση

Με βασικό άξονα την προσωποποιημένη τιμολόγηση ανά πελάτη, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τράπεζας στηρίζει τον επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, κ.ά.) στην απόκτηση επαγγελματικής στέγης (γραφείο, εργοστάσιο κ.λπ.) και επαγγελματικού εξοπλισμού ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το είδος του επιτοκίου (κυμαινόμενο ή σταθερό), με πρόταξη από την τράπεζα των πλεονεκτημάτων που έχει το σταθερό επιτόκιο σε βάθος χρόνου, με δεδομένη την εκτίμηση σε διεθνές επίπεδο ότι τα επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά τα επόμενα χρόνια.

Η τιμολόγηση του σταθερού επιτοκίου θα γίνεται ως εξής:

  • Για δάνειο διάρκειας 10 ετών, η βασική τιμολόγηση που θα προκύπτει από το προφίλ της επιχείρησης θα προσαυξάνεται κατά 80 μονάδες βάσης στην περίπτωση που ο πελάτης επιλέξει το σταθερό επιτόκιο για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ουσιαστικά θα υπάρχει ένα mark up 80 μονάδων βάσης πάνω στο επιτόκιο της αγοράς. Για παράδειγμα, αν η τιμολόγηση προκύπτει στο 5%, τότε η επιλογή του σταθερού επιτοκίου θα οδηγεί στο 5,80%, fix για 10 χρόνια.
  • Για δάνειο διάρκειας 15 ετών (το μέγιστο χρονικό όριο), η προσαύξηση, εφόσον ο πελάτης επιλέξει σταθερό επιτόκιο καθ' όλη την περίοδο, ορίζεται στο 1%.

Πηγή: Euro2day