You are here

HB: Στις πέντε ημέρες μειώνεται η απομόνωση των φορέων Covid

13/01/2022 14:59

Στις πέντε πλήρεις ημέρες από τις επτά μειώνεται από την προσεχή Δευτέρα στην Αγγλία ο ελάχιστος χρόνος απομόνωσης για όσους πλήρως εμβολιασμένους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Όσοι κάνουν δύο αρνητικά rapid τεστ, την πέμπτη και το πρωί της έκτης ημέρας, θα μπορούν να βγαίνουν από την καραντίνα αμέσως μετά.

Η κυβέρνηση είχε μειώσει το χρόνο της καραντίνας από τις δέκα στις επτά ημέρες τον περασμένο μήνα.

Κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ επικαλέστηκε μελέτες από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνουν ότι τα 2/3 των φορέων του ιού δεν είναι πλέον μεταδοτικοί στο τέλος της πέμπτης ημέρας.

Ο κ. Τζάβιντ είπε ότι η κίνηση «θα μεγιστοποιήσει τη δραστηριότητα στην οικονομία και στην εκπαίδευση».

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 17.000 φορείς κορωνοϊού, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας NHS θα παραμείνει υπό «σημαντική πίεση» για τις επόμενες εβδομάδες. Σημείωσε όμως ότι είναι «ενθαρρυντικό πως δεν έχουμε δει αύξηση ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας», καθώς και ότι υπάρχουν ενδείξεις για μείωση του ρυθμού αύξησης των νοσηλειών.

Η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη ως προς τη σοβαρότητα της λοίμωξης, πρόσθεσε ο κ. Τζάβιντ, αλλά παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή, καθώς ακόμα σημαντικός αριθμός φορέων θα μπορούσε να καταλήξει στο νοσοκομείο, ιδίως αν είναι ανεμβολίαστοι.

Κατά τον Υπουργό, η άμυνα της χώρας έναντι της Όμικρον είναι απόλυτα ενισχυμένη με τους εμβολιασμούς, την πληθώρα των διαγνωστικών τεστ και των αντιικών φαρμάκων που είναι διαθέσιμα.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα είναι υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή του NHS να είναι πλήρως εμβολιασμένοι έως την 1η Απριλίου. Το ποσοστό των εργαζομένων στο NHS που έχει κάνει την πρώτη δόση αυξήθηκε από το 92% στο 94% από τότε που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα τους εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.

ΚΥΠΕ