You are here

Σοσιαλιστές: Kοντά στην απόλυτη πλειοψηφία στην Πορτογαλία

14/01/2022 07:17

Ο Πρωθυπουργός των Πορτογάλων Σοσιαλιστών, ο Αντόνιο Κόστα, μπορεί να διατηρεί ελπίδες ότι θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο - για πρώτη φορά - στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιανουαρίου, υπέδειξε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λισαβόνας για λογαριασμό πορτογαλικών ΜΜΕ, το 39% του δείγματος των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) στα τέλη του μήνα, κάτι που, εάν επαληθευτεί στις κάλπες, θα εξασφαλίσει ως και 113 έδρες στην παράταξη του Πορτογάλου Πρωθυπουργού.

Για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, το όποιο κόμμα χρειάζεται να εξασφαλίσει 116 έδρες (από τις 230). Το PS κατέγραψε άνοδο μιας μονάδας σε σύγκριση με την προηγούμενη κυλιόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου, στις αρχές του μήνα.

Ο βασικός αντίπαλος των Σοσιαλιστών, το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) υπό τον Χούι Χίου, είδε το δικό του ποσοστό των προθέσεων ψήφων να πέφτει από το 32 στο 30%. Το Αριστερό Μπλοκ (BE) και το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Chega ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση (6% το καθένα).

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της πορτογαλικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης RTP και της εφημερίδας Publico, θεωρείται γενικά αξιόπιστη από πολιτικούς αναλυτές.

ΚΥΠΕ