You are here

Υψηλής ποιότητας επενδυτές για ομόλογο €1 δισ.

14/01/2022 11:57

Το νέο 10-ετές ομόλογο αναφοράς της Κύπρου προσέλκυσε προσφορές από ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας επενδυτές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή, άνω των 87% των προσφορών προήλθε από επενδυτές εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες.

 Ως προς την κατηγορία των επενδυτών, η πλειονότητα των συμμετεχόντων αποτέλεσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων και ακολούθησαν ασφαλιστικές / ταμεία συντάξεως καθώς και τράπεζες / ιδιωτικές τράπεζες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εξέδωσε χθες ένα νέο 10-ετές ομόλογο ύψους € 1 δισ. (λήξεως Ιανουαρίου 2032). Το σπρέντ επαναγοράς του 10-ετούς ομολόγου καθορίστηκε στις +65 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, που ισοδυναμεί με απόδοση επαναγοράς στο 0.994%.

Στις 8:22 ώρα Λονδίνου το πρωί της Πέμπτης, 13η Ιανουαρίου, άνοιξε επισήμως το βιβλίο προσφορών και ανακοινώθηκε η αρχική κατευθυντήρια τιμή για το νέο 10-ετές ομόλογο αναφοράς γύρω στις +75 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Η συναλλαγή προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές και στις 10:09 ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών άνω των €7.5δισ., η κατευθυντήρια τιμή αναθεωρήθηκε στις +70 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps.

Αργότερα το πρωί στις 11:39 ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών πλέον άνω των €7.8δισ., η ποιότητα των προσφορών επέτρεψε το τελικό σπρέντ επαναγοράς να μειωθεί περαιτέρω και να καθοριστεί στις +65 μονάδες βάσεως, και ταυτόχρονα το ποσό της έκδοσης να καθοριστεί στο €1 δισ. Λίγο μετά, το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 12:15 ώρα Λονδίνου.

Στις 14:48 ώρα Λονδίνου, το νέο 10-ετές ομόλογο ύψους €1 δισ. τιμολογήθηκε επίσημα στις +65 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, που ισοδυναμεί με απόδοση επαναγοράς 0.994%.

Γ.Χ.