You are here

Η μεταρρύθμιση δημοσίου αναβαθμίζει τη λειτουργία του

14/01/2022 13:18

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας αναβαθμίζει τη λειτουργία της και την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την ψήφιση χθες από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοθετικού πακέτου της μεταρρύθμισης.

«Το όραμα έγινε Σχέδιο. Το Σχέδιο #Κύπρος_το_αύριο, γίνεται έργο», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, προσθέτει, «αναβαθμίζει τη λειτουργία της και την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες».

«Ως Κυβέρνηση ευελπιστούμε στην ψήφιση και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος», καταλήγει η ανάρτηση του Προέδρου στο Twitter.

Θετική εξέλιξη

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (KEBE) χαιρετίζει  τη ψήφιση του νόμου για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, που ψήφισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την οποία αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης και η μοριοδότηση των εργαζομένων περιλαμβανομένης και της διατμηματικής προαγωγής, με στόχο να επιλέγονται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στα θετικά της μεταρρύθμισης είναι και η κατάργηση της αρχαιότητας ως σημαντικού προσόντος για προαγωγή, και του γεγονότος ότι θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν τις δεξιότητες και τις ικανότητες του κάθε υπαλλήλου.

Μέγιστης σημασίας είναι επίσης το γεγονός, ότι θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πείρα των εργαζομένων, τα ακαδημαϊκά προσόντα, την απόδοση με βάση τις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις και τις συστάσεις των προϊσταμένων των τμημάτων, τα αποτελέσματα εξεταστικού κέντρου και η προφορική εξέταση από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Ο ρόλος της ΕΔΥ, κρίνεται καθοριστικός, καθώς θα έχει την αρμοδιότητα παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης και της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί τη χθεσινή απόφαση πολύ σημαντική για τη χώρα, τόσο γιατί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση γίνεται πραγματικότητα μετά από τόσα χρόνια, αλλά και γιατί με την εξέλιξη αυτή δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η επιτυχία της Μεταρρύθμισης ωστόσο, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, με βάση την πραγματική και ουσιαστική πρόοδο που θα σημειωθεί σε σχέση με την ταχύτητα και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, το ΚΕΒΕ, αναμένει ότι θα προχωρήσουν τάχιστα και τα θέματα ψηφιοποίησης της Δημόσιας Υπηρεσίας, μείωσης της γραφειοκρατίας, απλοποίησης των διαδικασιών καθώς και η άμεση ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημαντικό βήμα οι αλλαγές 

Την ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν την αξιολόγηση και την προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η ουσιαστική μεταρρύθμιση του Δημοσίου αναμένει.

Όπως αναφέρει, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και πολύχρονες διαβουλεύσεις (2015 η πρώτη κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή), επιτεύχθηκε ένα μικρό, πλην ουσιαστικό, βήμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο σε αλλαγές που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σημειώνει η ΑΣΔΥΚ, με το πρώτο νομοθέτημα τροποποιείται ο νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας και εφαρμόζεται η συνεχής επιμόρφωση των μελών της ΕΔΥ, η χρήση δομημένων εντύπων αξιολόγησης, η πρόσβαση των υποψηφίων στα έγγραφα διαδικασιών που τους αφορούν, χωρίς άδεια του Δικαστηρίου, και εισάγεται ο νέος θεσμός των διατμηματικών θέσεων.

«Το δεύτερο νομοθέτημα αφορά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων για σκοπούς προαγωγής, διατμηματικής προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής με απώτερο στόχο την επιλογή των καλύτερων υποψηφίων για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων. Καταργείται το στρεβλό κριτήριο της αρχαιότητα που αποτελούσε ουσιαστικό προσόν για προαγωγή, καταργείται το απαράδεκτο σύστημα που ήθελε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους «εξαίρετους» και πλέον, επιμετρούνται οι δεξιότητες, οι ικανότητες και η απόδοση του υποψηφίου», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ένα ακόμη ουσιαστικό στοιχείο που εισάγεται, αφορά στην περίληψη τροπολογίας που προβλέπει την ανώνυμη αξιολόγηση των προϊσταμένων Τμημάτων και Υπηρεσιών από τους υφιστάμενούς τους.

«Η εισαγωγή της εν λόγω ρύθμισης αποτελούσε εξ’ αρχής θέση της ΑΣΔΥΚ, την οποία θέταμε εδώ και χρόνια, καθώς εκτιμούμε ότι, η ύπαρξη κυκλικής αξιολόγησης θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η εν λόγω πρόνοια διεκδικήθηκε και τεκμηριώθηκε μέχρι τέλους από τη Συντεχνία μας και μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι, η πλειοψηφία της Βουλής πείστηκε και υπερψηφίστηκε», σημειώνει.

Το ΔΣ της ΑΣΔΥΚ θεωρεί ότι, τα ψηφισθέντα νομοθετήματα δεν αντανακλούν σε μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
«Παραμένει ακόμα ένα ευρύ πεδίο δράσης προς αυτή την κατεύθυνση», όπως αναφέρει.

Η ΑΣΔΥΚ σημειώνει, τέλος, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες προώθησης ζητημάτων που στοχεύουν στην ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, που άπτονται της οργάνωσης, της επαρκούς στελέχωσης, της ενίσχυσης της κινητικότητας του προσωπικού, της εμπέδωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού και διακυβέρνησης, της κατάργησης των αχρείαστων γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών, της βελτίωσης της παραγωγικότητας και άλλων που θα συμβάλλουν στον πραγματικό εκσυγχρονισμό και στην αποδοτικότερη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, έτσι ώστε, να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και προσκλήσεις.