You are here

Πόσο έπληξε τις δαπάνες νοικοκυριών η πανδημία

18/01/2022 07:12

Τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών κτύπησε η πανδημία του κορωνοϊού όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το 2019.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που καταγράφεται από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων και οφείλεται σύμφωνα με τη Eurostat, στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι κυβερνητικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κυκλοφορία των ανθρώπων και οι μη βασικές οικονομικές δραστηριότητες επηρέασαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Συγκρίνοντας το 2019 με το 2020, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Μάλτα (περίπου -22%), ακολουθούμενη από την Κροατία, την Ισπανία και την Ελλάδα (περίπου -16%).

Στην Κύπρο, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 14,1%.

Οι μικρότερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία και τη Δανία (και οι δύο γύρω στο -2%), ακολουθούμενες από τη Λιθουανία και την Πολωνία (και οι δύο γύρω στο -3%).

Της Γεωργίας Χαννή