You are here

Στο ECOFIN πρόταση για μίνιμουμ εταιρικό φόρο

18/01/2022 20:35

Τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου για θέματα οικονομίας και νομισματικής πολιτικής συζήτησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί στο πρώτο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) του 2022 και του πρώτου της Γαλλικής Προεδρίας που έλαβε χώρα την Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ υπογράμμισε πως παρά την ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αυτό που η κρίση έχει καταδείξει είναι «πως είναι αναγκαίο να χτίσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην στρατηγική αυτονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Λε Μερ, η Ευρώπη που θα πρέπει να οικοδομηθεί μετά την κρίση είναι μια «ανεξάρτητη Ευρώπη ικανή να υπερασπιστεί τις αξίες της, να προωθήσει επενδύσεις στην καινοτομία και νέες τεχνολογίας και να προστατεύσει το περιβάλλον», χτίζοντας ένα νέο μοντέλο βασισμένο στην αειφόρο ανάπτυξη.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Υπουργοί Οικονομικών είχαν επίσης πολιτικό διάλογο για την πρόταση για οδηγία του Συμβουλίου για τη διασφάλιση μίνιμουμ εταιρικού φόρου για τις πολυεθνικές εταιρίες στην ΕΕ, σε συνέχεια της πρότασης της Κομισιόν που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο.
 
Στις παρεμβάσεις τους, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν πως ο συγκεκριμένος φάκελος αποτελεί προτεραιότητα όπως και η ανάγκη επείγουσας υιοθέτησης των συμφωνηθέντων σε επίπεδο ΟΑΣΕ και G20 μεταξύ άλλων για μίνιμουμ εταιρικό φόρο 15% παγκόσμια το συντομότερο.
 
Η οδηγία αυτή θα αφορά τον δεύτερο πυλώνα της συμφωνίας, καθώς ο πρώτος πυλώνας αποτελεί αντικείμενο τεχνικής εργασίας σε επίπεδο ΟΑΣΕ.
 
Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την πρόοδο της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), στο πλαίσιο της οποίας εκκρεμεί η κατάθεση της αξιολόγησης από την Κομισιόν των εθνικών σχεδίων πέντε κρατών μελών (ένα εκ των οποίων δεν έχει ακόμα καταθέσει το εθνικό του σχέδιο).
 
Όπως σημειώνεται, ήδη έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο τα εθνικά σχέδια 22 κρατών μελών, ενώ η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σουηδία στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχεδίων τους.
 
Στην ατζέντα βρέθηκε και η έναρξη της διαδικασίας παρακολούθησης των οικονομικών, εργασιακών και χρηματοοικονομικών πολιτικών των κρατών μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022. Το Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την έκθεση του 2022 για τον μηχανισμό επαγρύπνησης και την ετήσια επισκόπηση ανάπτυξης.
 
Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα είχε προηγηθεί η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, με τους Υπουργούς των χωρών της ευρωζώνης να συζητούν την ανθεκτικότητα των οικονομιών της ζώνης του ευρώ σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη, βάσει δεδομένων από την Κομισιόν.
 
Οι Υπουργοί είχαν ακόμα θεματική συζήτηση σχετικά με την κατάσταση φερεγγυότητας του εταιρικού τομέα και τα πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της εταιρικής αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής στη ζώνη του ευρώ κατά την ανάκαμψη μετά την παγκόσμια πανδημία.
 
Οι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν επίσης το προσχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, ενώ και οι 27 ΥΠΟΙΚ, σε διευρυμένη σύνθεση του Eurogroup, επανήλθαν στη συζήτηση για την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης.