You are here

Οι συνεπείς και ασυνεπείς ημικρατικοί οργανισμοί

19/01/2022 13:48

Από το σύνολο των ημικρατικών οργανισμών μόλις οι δύο καταθέσαν εμπρόθεσμα τους προϋπολογισμούς τους για το 2022, δηλαδή πριν το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπως προϋποθέτει η σχετική νομοθεσία.

Αυτοί, σύμφωνα με σχετικό κατάλογο που κυκλοφόρησε στη Βουλή, ήταν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους ημικρατικούς Οργανισμούς και τα αρμόδια υπουργεία, τόσο της προέδρου της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, όσο και της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών τους, οι πλείστοι εκ αυτών δεν ανταποκρίθηκαν

Σύμφωνα με τον κατάλογο, από το σύνολο των 45 ημικρατικών οργανισμών, μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους οι 23.

Πρόκειται για τους εξής: Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ΑΤΗΚ, ΘΟΚ, ΚΟΑ, Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης, Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, Ταμείο Θήρας, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Οργανισμός Αγροτικών πληρωμών, Ειδικό Ταμείο για Προώθηση και Ενθάρρυνση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, ΤΕΠΑΚ, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ταμείο Τ/Κ Περιουσιών, Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος.

Άλλοι 22 ημικρατικοί οργανισμοί εξακολουθούν να μην έχουν καταθέσει ακόμα τους προϋπολογισμούς.

Αυτοί είναι οι ακόλουθοι: Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Αρχή Λιμένων Κύπρου, ΡΙΚ, Ταμείο Δημοσίων Δανείων, Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Οργανισμός Νεολαίας, Ταμείο για το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

Επίσης το Ειδικό Ταμείο Διατήρησης, Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου, Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, Συμβουλίο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Κυπριακός Οργανισμός Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα και Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί

Εν των μεταξύ, πριν τα Χριστούγεννα, η Ολομέλεια ενέκρινε τους προϋπολογισμούς έξι ημικρατικών οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής οι προϋπολογισμοί του ΧΑΚ, του ΚΥΠΕ, του Ταμείου Τ/Κ Περιουσιών, της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Συνεπώς, εκκρεμεί η ψήφιση των προϋπολογισμών άλλων 38 ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι λειτουργούν με δωδεκατημόρια τον Ιανουάριο, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί η έγκριση δωδεκατημορίου και για το Φεβρουάριο για τους περισσότερους από αυτούς.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, τίθενται αύριο Πέμπτη οι προϋπολογισμοί του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης.

Παράλληλα, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αναμένεται να ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα, την εξέταση των προϋπολογισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, ώστε να εγκριθούν πριν το τέλος του μήνα.

Της Ελένης Χαραλάμπους