You are here

Ζητούν παράταση για την υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο Airbnb

21/01/2022 07:32

Την επέκταση για ακόμα ένα χρόνο της μεταβατικής περιόδου για την εγγραφή των αυτοεξυπηρετούµενων καταλυμάτων τύπου Airbnb στο Μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με πρόταση νόμου που κατατέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα να παραταθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2023, η μεταβατική περίοδος για εγγραφή των αυτοεξυπηρετούµενων καταλυμάτων στο μητρώο, καθώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αυτοεξυπηρετούµενων καταλυμάτων δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής, αυτό οφείλεται λόγω δυσκολιών που προέκυψαν κατά τη διαδικασία υποβολής των απαραίτητων στοιχείων στο μητρώο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν πρόσφατα ενώπιον της Βουλής, μόλις το 30% των ιδιοκτητών υποστατικών (επαύλεων, κατοικιών, διαμερισμάτων) έχουν εγγραφεί στο μητρώο, προκειμένου να μπορούν να διαθέτουν νόμιμα τα καταλύματα τους για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου «Airbnb». 

Έλεγχοι από τις 7 Φεβρουαρίου

Η περίοδος εγγραφής ακινήτων στο Μητρώο ολοκληρώνεται, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, στις αρχές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ενώ αιτήσεις γίνονταν δεκτές από τις 19 του περασμένου Ιουλίου του 2021.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η ρύθμιση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου, το υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορεί από τις 7 Φεβρουαρίου να διεξάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για την εξακρίβωση της ύπαρξης άδειας εγγραφής του στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Στο ενδεχόμενο που εντοπιστούν υποστατικά να διαφημίζονται ή να ενοικιάζονται χωρίς να έχουν εγγραφεί στο μητρώο και χωρίς τη σχετική άδεια, ο νόμος προβλέπει την επιβολή ποινών.

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή τον Ιανουάριο του 2020, ο ορισμός των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων περιλαμβάνει τρία είδη καταλυμάτων, αυτά είναι οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και τα διαμερίσματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές.

Τα καταλύματα μπορούν να διαφημίζονται και να ενοικιάζονται, νοουμένου ότι είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και έχουν λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το υφυπουργείο Τουρισμού.

Στις προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η εγγραφή στο τμήμα φορολογίας (αριθμός φορολογικής ταυτότητας ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται) και ασφαλιστική κάλυψη του καταλύματος. Τα καταλύματα θα υπόκεινται επίσης, σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές.

Της Ελένης Χαραλάμπους