You are here

Μπροστά σε νέες προκλήσεις οι κυπριακές τράπεζες

21/01/2022 13:37
  • Το εργατικό και λειτουργικό κόστος, τα μειωμένα έσοδα και οι χρεώσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του Συνδέσμου Τραπεζών, για κάθε ευρώ που κερδίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο, ποσοστό 65% με 70% αποδίδεται στο εργατικό κόστος. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, αυτή η αναλογία ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη που ισχύει παγκοσμίως στον τραπεζικό τομέα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες το εργατικό κόστος για τις κυπριακές τράπεζες είναι δυσανάλογο των εσόδων, ανελαστικό και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμο. Είναι σαφές ότι τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο βρίσκονται ενώπιον νέων προκλήσεων, σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων και αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, έχοντας να διαχειριστούν μισθολογικές και αυτόματες αυξήσεις/εισφορές, ζητήματα που επηρεάζουν το εργατικό και το λειτουργικό τους κόστος.

Διόλου τυχαία η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναπροσαρμογής των τραπεζών στα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, η ΚΤΚ επισημαίνει ότι η χαμηλή κερδοφορία που καταγράφουν, συνεπεία των χαμηλών επιτοκίων και το υψηλό λειτουργικό κόστος, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναπροσαρμογής του λειτουργικού τους μοντέλου. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί υποχρεώνουν τις τράπεζες να επενδύσουν στην τεχνολογική αναβάθμιση της λειτουργίας τους, παρέχοντας στους πελάτες τους φθηνότερες και γρηγορότερες υπηρεσίες. Μέρος της ίδιας εξίσωσης είναι και η επιλογή των τραπεζών να αυξήσουν τις χρεώσεις, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κοστολόγιο, συγκριτικά με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ακόμα ένα «βαρίδιο» για τις κυπριακές τράπεζες είναι ο πολύ υψηλός αριθμός λογαριασμών ανά άτομο στην Κύπρο, ο οποίος οδηγεί στην αύξηση του λειτουργικού τους κόστους καθώς για κάθε λογαριασμό οι τράπεζες πληρώνουν πάγιο ποσό ως «parking fee» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου κατά την πρόσφατη συζήτηση για τις χρεώσεις των τραπεζών ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, ανέδειξε ότι οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν μόνο όσους λογαριασμούς πραγματικά χρειάζονται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία των πελατών που πρέπει να συγυρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στις χρεώσεις των τραπεζών έγιναν στη βάση διατάγματος που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει τον κατάλληλο λογαριασμό ή υπηρεσία με βάση το δικό του χρηματοοικονομικό προφίλ. Στο διάταγμα καθορίστηκε πλαφόν ανώτατης χρέωσης ύψους €36 ετησίως, ενώ οι χρεώσεις για ευάλωτες ομάδες, όπως τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) είναι μηδενικές.

Οι CEO των κυπριακών τραπεζών δεν χάνουν ευκαιρία να υπογραμμίσουν ανάγκη μείωσης του λειτουργικού τους κόστους. Μάλιστα, μιλώντας στο πρόσφατο Banking Forum & Fintech Expo ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Oliver Gatzke αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ABN AMRO, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ολλανδίας, η οποία διαθέτει περίπου 100 υποκαταστήματα, μολονότι συγκεντρώνει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όλες τις κυπριακές τράπεζες μαζί.