You are here

Αννίτα Δημητρίου: Υπόσχεται νέα προοπτική για τη βουλή

23/01/2022 06:00

Νέα προοπτική σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην επικοινωνία με τον πολίτη, στην αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού έργου, στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, υπόσχεται η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch η κ. Δημητρίου μιλά για τους στόχους της και τη Βουλή που οραματίζεται να αφήσει πίσω με τη λήξη της θητείας της. Αναλύει τα βήματα που θα ακολουθήσει ώστε να υλοποιήσει αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Βουλής, με πρωταρχικό στόχο να φέρει το κοινοβούλιο πιο κοντά στην κοινωνία.

«Αυτό που πραγματικά θα ήθελα να καθορίσει τη θητεία μου είναι η νέα προοπτική. Σε όλα τα επίπεδα», τονίζει.

Στην πορεία προς αυτό τον στόχο, σημειώνει ότι «γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να πέσουν τα τείχη εσωστρέφειας και να ανοίξουμε παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η συμμετοχική δημοκρατία».

Η κ. Δημητρίου παραδέχεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων όπως και οι θεσμοί του κράτους, έχει δεχθεί πλήγματα και βρίσκεται υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια και σκιαγραφεί τις ενέργειες οι οποίες θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης για να επανακτήσει το Σώμα την αξιοπιστία του και την εμπιστοσύνη των πολιτών.  

Δίνει επίσης, απαντήσεις στις όποιες αναφορές εκφράστηκαν αρχικά, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της εκλογής της, αναγνωρίζοντας ότι «μια γυναίκα είναι αναγκασμένη να αποδεικνύει διπλά και τριπλά ότι μπορεί και ότι αξίζει να βρίσκεται σε μια θέση κλειδί», ενώ απαντά στο αν έχει ισορροπήσει ανάμεσα στο ρόλο και τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος της βουλής και ως κομματικό στέλεχος.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων από τη Βουλή, καλώντας σε υπερβάσεις, για την υλοποίηση του Σχ. Ανάκαμψης προς όφελος των πολιτών.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Ερ.: Ποια είναι η θέση σας για το γεγονός ότι σημαντικά νομοθετήματα δεν προχωρούν στη Βουλή και τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό;

Απ.: Πάντα πίστευα ότι είναι λάθος, σε μια γενικευμένη βάση, να μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Η μελέτη ενός νομοσχεδίου είναι μια, έτσι κι αλλιώς, χρονοβόρα διαδικασία, όπως και ο συγκερασμός των διαφορετικών απόψεων. Υπάρχει επίσης διαβάθμιση και στη δυσκολία, κατά τη συζήτηση.

Στόχος είναι μέσα από διεξοδική μελέτη και σύνθεση απόψεων να βρίσκεται η χρυσή τομή, προκειμένου να μην υπάρχει χρονοτριβή και κωλυσιεργία. Κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με πρακτικές δυσλειτουργίες έχουν ήδη εντοπιστεί και τεθεί στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η προσπάθεια για αναμόχλευση θα πρέπει να είναι συνεχής προκειμένου να υπάρχει επίσπευση στην προώθηση και έγκριση καθοριστικών νομοθετημάτων, αλλά και να συγκεράζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι όποιες απόψεις.

Ερ.: Ποια είναι η θέση σας ως Πρόεδρος της Βουλής για τις συνεχείς αναβολές στην ψήφιση μεγάλων μεταρρυθμίσεων, όπως της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης, οι οποίες απασχολούν για χρόνια τη Βουλή και αποτελούν προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του Σχ. Ανάκαμψης; Η μεταρρύθμιση του δημοσίου ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα άλλα θέματα εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι κινδυνεύουμε να ξεπεράσουμε και τα χρονοδιαγράμματα ασφαλείας σε σχέση με τις πολυσυζητημένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που είναι προαπαιτούμενα για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.

Αυτά που μας ενώνουν ωστόσο είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, για να θέσουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Έχει γίνει τεράστιο νομοθετικό έργο, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και θα πρέπει μέσα από σύνεση και συναίνεση να λειτουργήσουμε όλοι για το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών, βάζοντας στην άκρη τις μικροπολιτικές συμπεριφορές.

Ο χρόνος που δόθηκε είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση κι είμαι σίγουρη ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιτυχούς υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και τη μεγάλη σημασία του για στήριξη της οικονομίας, ειδικά μετά την πανδημία και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις.

Ερ.: Είναι σε θέση η Βουλή να ανταπεξέλθει εγκαίρως στον τεράστιο όγκο εργασίας που έχει ενώπιον της όσον αφορά το νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το Σχ. Ανάκαμψης;

Απ.: Μα δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο δρόμος για την ανάκαμψη περνάει μέσα από τον εκσυγχρονισμό. Όπως σας έχω ήδη επισημάνει το 90% περίπου του νομοθετικού έργου που αφορά τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις έχει ήδη επιτευχθεί. Αυτό που απομένει είναι η υπέρβαση σε κάποια σημεία που έχουν σκαλώσει τα πράγματα, λόγω διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων. Και ακριβώς επειδή βρισκόμαστε στο δια ταύτα, δεν χωράνε άλλες αναβολές. Διακυβεύονται πάρα πολλά. Δεν είναι μόνο τα χρήματα από την αποδέσμευση των κονδυλίων αλλά και η επιτακτική ανάγκη για καθοριστικά εκσυγχρονιστικά βήματα που θα μας οδηγήσουν στη νέα εποχή, στο μέλλον. Πρέπει να αφουγκραστούμε την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών για το αύριο. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, γιατί αυτό ζητάει ο κόσμος που μας έχει εμπιστευτεί με την ψήφο του. 

Ερ.: Θα λέγατε ότι έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής να βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο και τα καθήκοντά σας ως Πρόεδρος της Βουλής και ως κομματικό στέλεχος; Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο σε κάποια στιγμή να χρειαστεί να έρθετε σε αντιπαράθεση με το κόμμα σας και πώς θα το διαχειριστείτε;

Απ.: Απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή της εκλογής μου στο αξίωμα επεσήμανα ότι θα λειτουργήσω ως πρόεδρος όλου του σώματος με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Και αυτό που θα επιδιώξω είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης.

Αυτό φροντίζω να υπενθυμίζω καθημερινά στον εαυτό μου. Εξάλλου μέσα από το θεσμό πρέπει να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ομαλή διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού έργου, καθώς και η αποτροπή συγκρούσεων.

Συνεπώς σε αυτή την εξίσωση δεν χωράνε ούτε αντιπαραθέσεις, ούτε προσωπικές φιλοδοξίες και δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρουσης απολύτως.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η μέχρι στιγμής θητεία σας στην προεδρία της Βουλής, υπήρξε απάντηση για τις όποιες αναφορές εκφράστηκαν αρχικά, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της εκλογής σας, ως η πρώτη γυναίκα και νεαρότερη Πρόεδρος της Βουλής, με σχετικά μικρή εμπειρία στα κοινοβουλευτικά δρώμενα;

Απ.: Καθένας και καθεμία δικαιούται να έχει τις απόψεις του, να προκρίνει ή να κρίνει ανάλογα, όμως στο τέλος της μέρας όλοι και όλες κρινόμαστε απ’ το αποτέλεσμα. Και η καλύτερη μονάδα μέτρησης είναι το έργο και οι πράξεις μας.

Αν ανταποκριθήκαμε στο θεσμό που υπηρετούμε και εάν εργαστήκαμε προς όφελος των πολιτών, στους οποίους και λογοδοτούμε.

Ερ.: Όταν σας προτάθηκε η θέση είχατε σταθμίσει τους πιο πάνω παράγοντες; Νιώθετε ότι ενδεχομένως να εξακολουθούν να υφίστανται σε κάποιο βαθμό ενδοιασμοί, ανάμεσα στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο;

Απ.: Είχα και έχω επίγνωση της τεράστιας ευθύνης που συνεπάγεται το αξίωμα του/της Προέδρου της Βουλής. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά ότι μια γυναίκα είναι αναγκασμένη να αποδεικνύει διπλά και τριπλά ότι μπορεί και ότι αξίζει να βρίσκεται σε μια θέση κλειδί.

Οι δυσκολίες όμως δεν πρέπει να λειτουργούν αποθαρρυντικά ούτε αποτρεπτικά. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελούν πρόκληση. Αλλιώς εάν μένουμε συνεχώς πίσω, ή λειτουργούμε με επιφυλάξεις δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σπάσουμε στεγανά, ούτε να απαλείψουμε στερεότυπα. Ούτε και να δούμε περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Από κει και πέρα ανεξαρτήτως φύλου, μετράει η σκληρή δουλειά.

Λάθη γίνονται, δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Και όπως δεν απογοητευόμαστε με μια αποτυχία, σίγουρα δεν επαναπαυόμαστε στις διάφορες επιτυχίες. Είναι ένας αγώνας και μια συνεχής προσπάθεια. Με μοναδική ανταμοιβή την εμπιστοσύνη των πολιτών η οποία κερδίζεται μέρα με τη μέρα.

Ερ.: Σας έχουν εμπιστευθεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς, ο οποίος έχει δεχθεί πλήγματα και βρίσκεται υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια, όπως και οι πλείστοι θεσμοί του κράτους. Ποιο είναι το όραμα σας; Τι θέλετε να έχετε καταφέρει μέχρι το τέλος της θητεία σας και ποιο είναι το στίγμα που θέλετε να αφήσετε;

Απ.: Αυτό που πραγματικά θα ήθελα να καθορίσει τη θητεία μου είναι η νέα προοπτική. Σε όλα τα επίπεδα. Νέα προοπτική στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην επικοινωνία μας με τον πολίτη, στην αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού έργου, στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας μέσα από ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, στην ίδια τη συμπεριφορά μας και στον τρόπο δράσης.

Νέα προοπτική στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να προάγει την ισότητα των φύλων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου δεν περισσεύει κανείς. Να συμβάλλει στην εξάλειψη της έμφυλης βίας, της ξενοφοβίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Να συμβάλλει στην εξάλειψη της έμφυλης βίας, της ξενοφοβίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Να εξασφαλίζει την ίση και δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, να προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, να περιφρουρεί την προστασία του περιβάλλοντος, έναντι της κλιματικής κρίσης. Να δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για διαφάνεια και λογοδοσία. Νέα προοπτική προκειμένου να γίνει η Κύπρος του αύριο από στόχος πραγματικότητα και ο θεσμός που υπηρετούμε να επανακτήσει με αυτό τον τρόπο το κύρος και την αξιοπιστία του.

Ερ.: Έχετε δηλώσει ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους σας είναι η Βουλή να έρθει ποιο κοντά στην κοινωνία. Τι προγραμματίζετε να αλλάξετε στη δομή και τη λειτουργία της Βουλής για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος;

Απ.: Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να πέσουν τα τείχη εσωστρέφειας και να ανοίξουμε παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η συμμετοχική δημοκρατία. Ο δρόμος εξελικτικά προς αυτή την κατεύθυνση περνάει μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος θα επιτρέψει την πρόσβαση του πολίτη στο νομοθετικό έργο, ούτως ώστε να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Γι’ αυτό και δρομολογούμε μια σειρά ενεργειών όπως η ουσιαστική αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Βουλής, επιδιώκοντας μια διαδραστική σχέση και επικοινωνία με τους πολίτες, η λειτουργία ενός Γραφείου Τύπου, αρχικά μέσα από την καθημερινή έκδοση δελτίων τύπου για τις εργασίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών, σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθεί και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς επίσης και η εισαγωγή νέων εργαλείων τεχνολογίας μέσα από τα οποία θα εκσυγχρονιστεί η επικοινωνία τόσο εντός του κοινοβουλίου όσο και εξ αποστάσεως. Χρειαζόμαστε την αμεσότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή από και προς τους πολίτες.

Ο κόσμος, η κοινωνία… είναι εκεί που χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας και εμείς οφείλουμε να αφουγκραστούμε και να νιώσουμε τον παλμό της. Γι’ αυτό και δρομολογούμε τη δημιουργία μίας διεύθυνσης τύπου, σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθεί και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο θα λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος με τον κόσμο.

Της Ελένης Χαραλάμπους