You are here

Μονόωρη στάση εργασίας για τις 7/2 εξήγγειλε η ΠΟΕΔ

22/01/2022 14:33

Στάση εργασίας για μία ώρα την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) ως πρώτο μέτρο αντίδρασης για τα κυβερνητικά μέτρα εντός των Δημοτικών Σχολείων προς αναχαίτιση της πανδημίας.

 Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι αυτή απόφαση «θα τύχει επαναξιολόγησης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης στις 3 Φεβρουαρίου, το οποίο θα επανεξετάσει την απόφαση ανάλογα και με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σε θέματα που αφορούν την πανδημία και τη διαχείρισή της στις σχολικές μονάδες».

 Η ΠΟΕΔ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, «όπως προχωρήσει έστω και τώρα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων σε νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, στην υιοθέτηση ουσιαστικών λύσεων για την αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν καθώς και στην εξαγγελία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού και ελέγχου ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες».

 Αναφορικά με το νέο μέτρο, το "test to stay", η ΠΟΕΔ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, «συνεχίζει να διατηρεί έντονες ανησυχίες, επιφυλάξεις, προβληματισμούς και ενστάσεις για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου τη δεδομένη στιγμή, με την εφαρμογή του να αφορά μόνο τα σχολεία, χωρίς έγκαιρα ολοκληρωμένο σχεδιασμό».

 Επίσης, «διατηρεί έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο το εν λόγω μέτρο είναι υγειονομικά ασφαλές να εφαρμοστεί αυτή τη χρονική στιγμή, ειδικότερα έχοντας υπόψη τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».

 Η ΠΟΕΔ διαφωνεί «και με τον τρόπο και τον χρόνο που αυτό ενδέχεται να εφαρμοστεί» θεωρώντας πως «είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή του, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που υπάρχει ήδη στα σχολεία μας, λόγω και της υποστελέχωσης που παρατηρείται από τις απουσίες εκπαιδευτικών».

 Ζητεί, «όπως ληφθεί αυτό σοβαρά υπόψη και ως εκ τούτου αποφευχθεί η επί πλέον επιβάρυνσή των συναδέλφων με άλλα καθήκοντα (π.χ. επίβλεψη διενέργειας rapid test τις δύο πρώτες ώρες όπως μας έχει λεχθεί)».

 «Οι συνάδελφοι, λόγω του βεβαρυμμένου τους καθημερινού προγράμματος σε καθήκοντα διδακτικά, αναπληρώσεων, εφαρμογής πρωτοκόλλων κ.ά., δεν έχουν άλλο περιθώριο ανάληψης επιπλέον καθηκόντων» αναφέρει η ΠΟΕΔ η οποία καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία «να αφουγκραστούν επιτέλους τις ανησυχίες της και να προχωρήσουν σε εκείνες τις αποφάσεις που θα έχουν ως στόχο την ασφάλεια και την υγεία παιδιών και μαθητών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων», προστίθεται.

  Σε αντίθετη περίπτωση, η ΠΟΕΔ, «έχοντας την εξουσιοδότηση του Κλάδου, θα προχωρήσει στην εξαγγελθείσα στάση εργασίας αλλά και σε επιπρόσθετα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν κινητοποιήσεις, ενημερωτικές συναντήσεις με διευθύνσεις σχολείων, δημοσιογραφική διάσκεψη, εκδήλωση διαμαρτυρίας εντός των σχολείων κ.ά.» καταλήγει η ανακοίνωση.