You are here

Αγόρασαν τα δάνεια και απαιτούν εξαπλάσια από χρεώστες

25/01/2022 06:34

Εξαπλάσιο ποσό από αυτό που κατέβαλαν για την εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι το ύψος των απαιτήσεων των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων (ΕΕΠ) από τους δανειολήπτες, με βάση στοιχεία που συλλέγει από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ωστόσο, οι εισπράξεις των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων περιορίζονται μέχρι στιγμής κοντά στα €2 δισ. σε μετρητά και ακίνητα.

Σύμφωνα με απαντητικό σημείωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου προς τη Βουλή, οι ΕΕΠ αγόρασαν (πλην της ΚΕΔΙΠΕΣ), 112.678 πιστωτικές διευκολύνσεις με συνολικό τίμημα τα €2,64 δισ., ενώ οι αντίστοιχες συνολικές απαιτήσεις τους από τους δανειολήπτες ανέρχονται σε €12,6 δισ.

Ο κ. Ηροδότου αναφέρει ότι στην περίπτωση της ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία ανέλαβε την διαχείριση 77.561 πιστωτικών διευκολύνσεων της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, με συνολικές απαιτήσεις από τους δανειολήπτες ύψους €7.5 δισ., δεν έχει γίνει πώληση πιστωτικών διευκολύνσεων.

Στα 19 δισ. το σύνολο των δανείων

Το σύνολο των πιστωτικών διευκολύνσεων συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχεται σε 152.138 δάνεια, συνολικού ύψους €19,2 δισ.

Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία αποτελούν απεικόνιση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεων των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων κατά τις 30 Νοεμβρίου 2021 ή 31 Δεκεμβρίου 2021 και όχι κατά την ημερομηνία αγοράς τους από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διευκρινίζεται ότι κατά την ομιλία του Διοικητή της ΚΤΚ στην Επιτροπή στις 6 Δεκεμβρίου 2021, είχε αναφερθεί ότι το συνολικό ύψος των δανείων ανερχόταν σε €16,2 δισ., ποσό το οποίο αφορούσε στοιχεία ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Προστίθεται ότι η διαφορά οφείλεται στους εξής τρεις παράγοντες:

-πρώτον πραγματοποιήθηκε νέα πώληση χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικό ίδρυμα σε ΕΕΠ,

-δεύτερον εντοπίσθηκαν περιπτώσεις λανθασμένης υποβολής στοιχείων από δύο ΕΕΠ και

-τρίτον η ΚΤΚ ζήτησε από την ΚΕΔΙΠΕΣ να υποβάλλει ίδια πληροφόρηση όπως και οι υπόλοιπες ΕΕΠ.

Με βάση περαιτέρω ανάλυση του συνόλου των πιστωτικών διευκολύνσεων που ανέρχεται στα €19,2 δισ. συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΚΕΔΙΠΕΣ, τα δάνεια των νομικών προσώπων ανέρχονται σε 21.455 και αντιστοιχούν σε ποσό €9,76 δισ., ενώ τα δάνεια των φυσικών προσώπων ανέρχονται σε 120.583, και ανέρχονται σε συνολικό ύψος €9,5 δισ.

Ακτινογραφία δανείων νομικών και φυσικών προσώπων

Το σημείωμα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις κατηγορίες δανείων, σύμφωνα με τα οποία στα νομικά πρόσωπα αντιστοιχούν:

-Δάνεια χωρίς εγγυητές και εξασφάλιση ακινήτου (σύνολο 3.553, ύψους €268 εκατ.).

-Δάνεια χωρίς εγγυητές και με εξασφάλιση ακινήτου (602, με συνολικό υπόλοιπο τα €394 εκατ.).

-Δάνεια με έναν τουλάχιστον εγγυητή ή πάροχο εξασφάλισης και χωρίς εξασφάλιση ακινήτου (8.666 δάνεια, συνολικού ύψους €951 εκατ.).

-Δάνεια νομικών προσώπων με έναν τουλάχιστον εγγυητή ή πάροχο εξασφάλισης και με εξασφάλιση ακινήτου (17,852 και συνολικό ύψος €8 δισ.).

-Δάνεια από άλλες περιπτώσεις (782, συνολικού ύψους €124 εκατ.)

Σε ότι αφορά τα δάνεια των φυσικών προσώπων αναλυτικά, αυτά διαχωρίζονται σε:

-Δάνεια χωρίς εγγυητές και εξασφάλιση ακινήτου (21.331, με συνολικό ύψος €309 εκατ.).

- Δάνεια χωρίς εγγυητές και με εξασφάλιση ακινήτου (23.229 συνολικού ύψους €4,29 δισ.).

- Δάνεια με ένα τουλάχιστον εγγυητή ή πάροχο εξασφάλισης, αλλά χωρίς εξασφάλιση ακινήτου (45.682 δάνεια συνολικού ύψους €1,26 δισ.).

- Δάνεια με ένα τουλάχιστον εγγυητή ή πάροχο εξασφάλισης και με εξασφάλιση ακινήτου (25.809 δάνεια συνολικού ύψους €3,4 δισ.).

- Λοιπές περιπτώσεις (4.632 δάνεια ύψους €215 εκατ.).

Εισέπραξαν 2 δισ. σε μετρητά και ακίνητα οι διαχειριστές ΜΕΔ

Σε ότι αφορά τις συνολικές εισπράξεις τις οποίες πραγματοποίησαν οι ΕΕΠ από την έναρξη λειτουργίας τους και της διαχείρισης των πιστωτικών διευκολύνσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, ανέρχονται στο €1,079 δισ. σε μετρητά και σε €739 εκατ. σε ακίνητα.

Σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό των €1,079 δισ., τα €708 εκατ. αφορούν εργασίες της ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ από τα €739 εκατ. σε ακίνητα, ποσό €460 εκατ. αντιστοιχεί σε ακίνητα της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όσον αφορά τις εισπράξεις ανά κατηγορία δανείων, τα νομικά πρόσωπα κατέβαλαν συνολικά σε μετρητά €594 εκατ. και σε ακίνητα €340 εκατ., ενώ τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν σε μετρητά €584 εκατ. και σε ακίνητα €399 εκατ.

Με βάση αναλυτικά στοιχεία που παραθέτει ο διοικητής της ΚΤ, τα νομικά πρόσωπα κατέβαλαν:

- Μετρητά €355 εκατ. και ακίνητα €323 εκατ. για δάνεια με ένα τουλάχιστον εγγυητή ή πάροχο εξασφάλισης και με εξασφάλιση ακινήτου.

- €18 εκατ. σε μετρητά και €5εκατ. σε ακίνητα για δάνεια με ένα τουλάχιστον εγγυητή ή πάροχο εξασφάλισης χωρίς εξασφάλιση ακινήτου.

- Μετρητά €21 εκατ. και σε ακίνητα €11 εκατ. για δάνεια χωρίς εγγυητές και με εξασφάλιση ακινήτου.

-€96 εκατ. και καθόλου σε ακίνητα για δάνεια χωρίς εγγυητές και χωρίς εξασφάλιση ακινήτου.

-Για άλλες περιπτώσεις καταβλήθηκαν €5 εκατ. σε μετρητά και €1 εκατ. σε ακίνητα.

Όσο αφορά τα δάνεια φυσικών προσώπων καταβλήθηκαν τα εξής ποσά:

- Συνολικά €190 εκατ. σε μετρητά και €121 εκατ. σε ακίνητα, για δάνεια με τουλάχιστον ένα εγγυητή ή πάροχο εξασφάλισης.

- Συνολικά €77 εκατ. σε μετρητά και €2 εκατ. σε ακίνητα, για δάνεια με τουλάχιστον έναν εγγυητή ή πάροχο εξασφάλισης, αλλά χωρίς εξασφάλιση ακινήτου.

- €300 εκατ. σε μετρητά και €275 εκατ. σε ακίνητα, για δάνεια χωρίς εγγυητές και με εξασφάλιση ακινήτου.

- €10 εκατ. σε μετρητά και καθόλου σε ακίνητα, για δάνεια χωρίς εγγυητές και χωρίς εξασφάλιση ακινήτου ενώ

-για άλλες περιπτώσεις δανείων καταβλήθηκαν συνολικά €7 εκατ. σε μετρητά και €1 εκατ. σε ακίνητα.

Της Ελένης Χαραλάμπους