You are here

Τι δείχνουν έρευνες για τα rapid test, η κατάσταση διεθνώς

25/01/2022 10:43

Τα rapid test είναι καλύτερα από τη μύτη παρά από το στόμα, δείχνουν δύο νέες έρευνες.

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζονται σε διεθνές επίπεδο να καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού καθώς εξαπλώνεται το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του ιού, καθώς και θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Rapid Test και έρευνα

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid) από τη μύτη είναι πιο αποτελεσματικά στην ανίχνευση του κορωνοϊού, σε σχέση με εκείνα από το στόμα, δείχνουν δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μια ισπανική, που προδημοσιεύθηκαν στο medRxiv.

Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι τα τεστ που προορίζονται για τη μύτη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από το στόμα, αλλά να γίνονται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρ Νταϊάν Χαβλίρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, έκαναν φέτος τον Ιανουάριο από τη μύτη ταυτόχρονα τόσο rapid τεστ (το BinaxNOW της Abbott) όσο και μοριακά σε 731 ανθρώπους. Τα 296 τεστ (το 40%) βγήκαν θετικά με βάση το μοριακό τεστ και το 99% των μολύνσεων αφορούσαν την παραλλαγή Όμικρον.

Τα γρήγορα τεστ ανίχνευσαν το 95% των ανθρώπων με υψηλό ιικό φορτίο, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό. Η ευαισθησία του γρήγορου τεστ (δηλαδή η ικανότητά του να ανιχνεύει τον ιό) ήταν μικρότερη, από 82% έως 65%, όσο μικρότερο ήταν το ιικό φορτίο.

Όταν το ίδιο γρήγορο τεστ έγινε με λήψη δείγματος από το στόμα σε 75 άτομα, ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητο σε σχέση με το ρινικό, αποτυγχάνοντας να ανιχνεύσει το 91% (20 στα 22) από τις περιπτώσεις που είχαν βγει θετικές με το μοριακό τεστ από τη μύτη. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε μια άμεση σύγκριση σε 115 άτομα στα οποία έγινε το ίδιο rapid τεστ με δείγματα τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα. Η ευαισθησία του τεστ ήταν σχεδόν 98% από τη μύτη και μόνο 49% από το στόμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "τα τεστ από το στόμα (τον λαιμό ή το μάγουλο) δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα τεστ από τη μύτη λόγω της σημαντικά μειωμένης ευαισθησίας τους σε σχέση με τα ρινικά".

Μια ξεχωριστή ισπανική μελέτη, που έγινε στη Βαρκελώνη σε 300 άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ Covid-19 τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα, επίσης συμπέρανε ότι η λήψη δείγματος από το στόμα (σάλιο από το εσωτερικό του μάγουλου) είναι πολύ λιγότερο αξιόπιστη σε σχέση με τη λήψη από τα ρουθούνια, όσον αφορά την ανίχνευση του κορωνοϊού. Τα τεστ από το στόμα βρέθηκαν να έχουν ευαισθησία μόνο 32%.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι "τα τεστ από τη μύτη έχουν καλύτερη απόδοση από εκείνα από το στόμα" και συμβούλευσαν "ενάντια στη χρήση δειγμάτων από το στόμα για τη διάγνωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με γρήγορο τεστ".

Τσεχία

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 30.350 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς εξαπλώνεται το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του ιού, δείχνουν σήμερα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το τσεχικό υπουργείο Υγείας.

Η χώρα καταβάλλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού λόγω του νέου παραλλαγμένου στελέχους του Όμικρον, τα οποία μπορεί να κορυφωθούν αυτόν το μήνα, έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας.

Βιετνάμ

Το Υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 14.362 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο να φθάνει τις 2.155.784. Ο αριθμός των μολύνσεων από την πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον που έχουν διαγνωστεί έφθασε τις 163.

Οι θάνατοι 165 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος της Ασίας στους 36.884 νεκρούς.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 17.938 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 118 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος 126 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 303.301 νεκρούς επί συνόλου 4.685.767 μολύνσεων.

Ινδία

Στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 255.874 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 614 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Είναι η πρώτη φορά σε έξι ημέρες που ανακοινώθηκαν λιγότερες από 300.000 μολύνσεις, το σύνολο των οποίων πλησιάζει τα 39,8 εκατομμύρια (είναι 39.799.202 επακριβώς).

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 83.340 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 259 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση που αφορούν σαββατοκύριακα τείνουν να είναι χαμηλότερα.

Γεωργία

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Δημόσιας Υγείας της Γεωργίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.947 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 31 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν χθες ήταν τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση στο Τμπιλίσι.

Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον θεωρείται πλέον η κυρίαρχη στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, 52 ημέρες μετά τον εντοπισμό της πρώτης περίπτωσης μόλυνσης από αυτή.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 8.571 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 23 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Είναι η πρώτη φορά που ξεπεράστηκε το όριο των 8.000 μολύνσεων από τον ιό από την 20ή Ιανουαρίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στη νοτιοκορεάτικη επικράτεια.

Γερμανία

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία προστέθηκαν 126.955 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 8.871.795, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 214 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στους 116.960 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνει τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας, καθώς η επιτροπή των ειδικών που έχει ορίσει η κυβέρνηση προειδοποίησε πως η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού θα μπορούσε να φέρει σε οριακό σημείο κρίσιμες υποδομές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η Γερμανία κατέγραψε τη Δευτέρα 63.393 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός αυξημένος κατά 86% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα υπέκυψαν 10 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.214 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 31.902 νεκρούς επί συνόλου 2.836.159 μολύνσεων.