You are here

Τουρισμός 2022: Βρίσκουν τουρίστες, ψάχνουν προσωπικό

26/01/2022 07:03

Αισιοδοξία για μια καλή τουριστική περίοδο το 2022, δημιουργούν οι αυξημένες κρατήσεις από τη Βρετανία, νοουμένου όμως, ότι θα επιλυθεί το οξύ πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα.

Όπως υποδεικνύουν παράγοντες της αγοράς ο ανταγωνισμός φέτος θα είναι σκληρός, καθώς όλες οι χώρες θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών, υπό το βάρος της πανδημίας.

Αναβιώνει η επιθυμία για τουρισμό

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την προσδοκία ότι το 2022 θα αποτελέσει την απαρχή της ανάκαμψης της βιομηχανίας με την οριστική ύφεση της πανδημίας. Σημείωσε ότι από τις σχεδόν καθημερινές επαφές με τους τουριστικούς πράκτορες, τις αρχές των αεροδρομίων και επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες, φαίνεται ότι αναβιώνει έντονα η επιθυμία για τουρισμό.

Τόνισε ότι «ξεκίνησε δειλά - δειλά ο προγραμματισμός για τη νέα τουριστική περίοδο, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί εντός Φεβρουαρίου, όταν θα γνωρίζουμε ακριβώς τα πρωτόκολλα που θα διέπουν τα ταξίδια και των άλλων χωρών».

Σημείωσε ότι τότε θα μπορούν να γίνουν αναφορές για τη ροή των κρατήσεων οι οποίες για την ώρα, «βρίσκονται υπό την αίρεση της πανδημικής κρίσης», όπως είπε.

«Παρόλα αυτά» επεσήμανε, «επικρατεί μια διάχυτη αισιοδοξία για τη νέα τουριστική περίοδο». Όπως εξήγησε, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τη Βρετανία προς την Κύπρο, ενώ η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις και των τουριστών από Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαρία, καθώς επίσης και των νέων αγορών από τις οποίες η Κύπρος άντλησε τουρισμό το 2021 όπως η Γαλλία, η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Όσον αφορά τη νέα τάση του μεμονωμένου τουρισμού, ο οποίος επικράτησε την περσινή χρονιά και αφορά τουρίστες ψηλών εισοδηματικών στρωμάτων, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί και φέτος, υποδεικνύοντας εντούτοις, ότι φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ σκληρός καθώς θα ανοίξουν όλες οι ανταγωνιστικές χώρες της Κύπρου.

Απειλείται η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, μιλώντας στη StockWatch, αναφέρθηκε στην πρόκληση της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

«Το σοβαρότερο πρόβλημα που απασχολεί τους ξενοδόχους, εστιάτορες και όλους τους επιχειρηματίες των συναφών επαγγελμάτων, είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού», είπε.

Σημείωσε ότι «το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού αντανακλάται στη ροή των κρατήσεων», εκφράζοντας την ανησυχία πως ότι έκτισαν οι επιχειρήσεις του τομέα εν μέσω της πανδημίας μπορεί να χαθεί, λόγω του ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τουριστικών προορισμών θα είναι τεράστιος.

Επεσήμανε ότι «οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες οι οποίοι έχουν νομική ευθύνη έναντι των τουριστών που φέρνουν στην Κύπρο, ζητούν επίμονα διαβεβαιώσεις ότι τα ξενοδοχεία θα παρέχουν τις υπηρεσίες που υπόσχονται».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «εάν ένα ξενοδοχείο δηλώσει ότι διαθέτει τρία εστιατόρια και λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργήσει μόνο τα δύο, τότε οι τουριστικοί πράκτορες θα είναι υπόλογοι στους τουρίστες, που θα παραπονιούνται για τις μειωμένες προσφερόμενες υπηρεσίες».

Ποντάρουν στο μεμονωμένο τουρισμό

Οι πτήσεις που συνεχίστηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες δημιουργούν αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο 2022, δήλωσε στη StockWatch η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, καυτηριάζοντας παράλληλα, την καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Η κ. Φλωρεντιάδου, εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η δυναμική που δημιουργήθηκε στη Λάρνακα την περασμένη χρονιά από τη ροή των μεμονωμένων τουριστών θα συνεχιστεί και φέτος, παρόλο που οι Άγγλοι τουριστικοί πράκτορες επιμένουν να μην συμπεριλαμβάνουν τη Λάρνακα στα θερινά πακέτα τους, όπως είπε.

Σχολιάζοντας τις μέχρι στιγμής κρατήσεις είπε ότι «τον Ιανουάριο, ο οποίος παραδοσιακά είναι μήνας κρατήσεων, λόγω των φετινών εξελίξεων της πανδημίας με τις συνεχείς παραλλαγές του κορωνοϊού, οι κρατήσεις μέχρι στιγμής παραμένουν μουδιασμένες».

«Παρόλα αυτά», σημείωσε, «είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα τουριστική περίοδο διότι γνωρίζουμε ότι η νέα τάση των τουριστών είναι να κλείνουν τις διακοπές του όταν αισθανθούν πλέον ασφαλείς, αποφεύγοντας να ρισκάρουν και να προπληρώνουν με τον κίνδυνο να χάσουν τα λεφτά τους».  

Αυξημένες κατά 50% οι κρατήσεις από Βρετανία

Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, μιλώντας στη StockWatch σχολίασε την τεράστια επιθυμία που παρατηρείται φέτος για διακοπές και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι, όπως είπε, «οι μέχρι στιγμής κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν από τη Βρετανία είναι αυξημένες κατά 50% από την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2019».

Τόνισε ότι «αν εξελιχθούν όλα ομαλά με την πανδημική κρίση, η τουριστική περίοδος του 2022 αναμένεται ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για ανάκαμψη του τουρισμού».

Η κ. Ψηλογένη, αναφέρθηκε επίσης, στο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, τονίζοντας ότι «εάν δεν επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα κινδυνεύει να χαθεί και αυτή η σεζόν».

Επεσήμανε ότι οι ξενοδόχοι χρειάζονται χρόνο για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό ώστε να είναι σίγουροι ότι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τουριστών.

Τόνισε ακόμη ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Αντίθετα, διαχρονικά ο στόχος μας είναι η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών μας».

Της Ηρώς Ευθυμίου