You are here

Σήμα για αύξηση επιτοκίων έδωσε ο Πρόεδρος Fed

27/01/2022 09:38

Μια ξεκάθαρη ένδειξη για αύξηση των βασικών της επιτοκίων τον Μάρτιο έδωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, τερματίζοντας την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη διήμερη συνεδρία της Επιτροπής Ανοικτών αγορών (FOMC), o Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ υπογράμμισε τη θέληση της Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσει τον ολοένα και αυξανόμενο πληθωρισμό, παρά το ότι αναμένει πως η αύξηση των τιμών θα υποχωρήσει φέτος.

«Θα πω ότι η επιτροπή είναι της άποψης να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνάντηση του Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες», δήλωσε ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed αρνήθηκε να εμπλακεί σε συζήτηση του ύψους της επερχόμενης αύξησης των επιτοκίων, λέγοντας πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει υψηλότερα δανειστικά κόστη.
 
Αναφέρθηκε στην ισχυρή ανάκαμψη στην εργοδότηση έπειτα από την κρίση του κορωνοϊού, για να προσθέσει πως «υπάρχει περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας», την ώρα που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται στην πρόσληψη υπαλλήλων.
 
Η αλλαγή στην επιτοκιακή πολιτική της Fed πραγματοποιείται την ώρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε κατά 7% σε ετήσια βάση το 2021, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 1982, ενώ αξιωματούχοι στα τέλη του 2021 υποστήριζαν πως ο υψηλός πληθωρισμός ήταν μεταβατικός λόγω της πανδημίας και ότι τα επιτόκια της Fed θα μπορούσαν να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να στηρίξουν μια ανάκαμψη που θα ήταν επωφελής για όλους.
 
Ωστόσο, η FOMC αναμένει ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν λόγω της προόδου στους εμβολιασμούς και τον περιορισμό των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πάουελ ανέφερε πως ο κινητήριος άξονας του υψηλότερου πληθωρισμού ήταν κυρίως «οι μετατοπίσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία», προσθέτοντας πως συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι (ο πληθωρισμός) θα υποχωρήσει φέτος».
 
Πάντως, οι δείκτες της Γουόλ Στριτ παρουσίαζαν κέρδη χθες Τετάρτη, για να γυρίσουν απότομα σε πτωτική πορεία, έπειτα από τις δηλώσεις Πάουελ.

Πέρα από τη διατήρηση τω επιτοκίων στο μηδέν μέχρι τον Μάρτιο, η Επιτροπή επανέλαβε την πρόθεσή της να «μειώσει σημαντικά» το μέγεθος του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 
Αν και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα, η Επιτροπή δήλωσε ότι αναμένει να μειώσει τον ισολογισμό της Fed μετά που θα ξεκινήσει τον καθορισμό του στόχου των επιτοκίων της.