You are here

Σε διαβούλευση ο Νόμος για μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων

27/01/2022 11:03

Πρόσκληση για υποβολή απόψεων για το Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί του Καθορισμού Ειδικών Μέτρων για Μείωση των Ατμοσφαιρικών Ρύπων και Αερίων του Θερμοκηπίου που προέρχονται από τις Οδικές Μεταφορές Νόμος του 2022», δημοσιοποίησε από τις 14 Ιανουαρίου 2022 το Τμήμα Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν τις θέσεις τους μέχρι τις 4 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αφορά επιπρόσθετη δράση για την προώθηση σχετικής μεταρρύθμισης, με υιοθέτηση νομοθεσίας, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να καθορίζονται μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών. Με τον συγκεκριμένο Νόμο επιχειρείται η δημιουργία ενός ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου, που θα διευκολύνει τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τέτοια μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • τον καθορισμό περιοχών ή οδών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών,
  • τον καθορισμό ημερομηνίας πέραν της οποίας δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή οχημάτων καθορισμένων κατηγοριών που δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ή/και τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που θα καθορίζονται,
  • τον καθορισμό μεταφορικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα διενεργούνται αποκλειστικά με οχήματα μηδενικών εκπομπών ή πολύ χαμηλών εκπομπών, και
  • τον καθορισμό ειδικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε συγκεκριμένες περιοχές ή οδούς σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Επιπρόσθετα, για σκοπούς προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας, στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται και η δυνατότητα να καθορίζεται υποχρέωση για συμπερίληψη, σε διαφημίσεις ή άλλους τρόπους προώθησης για την αγορά ή χρήση οχημάτων που κινούνται με συμβατικά καύσιμα, περιεχομένου που προωθεί εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης, όπως περπάτημα, ποδηλασία και χρήση δημόσιων επιβατικών μεταφορών.

Η προώθηση του εν λόγω Νόμου κρίθηκε απαραίτητη, αφού λήφθηκε υπόψη το δεδομένο ότι στην Κύπρο οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 50% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αφορούν δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Επιπρόσθετα, οι οδικές μεταφορές είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο ποσοστό εκπομπών αέριων ρύπων (ατμοσφαιρικών), όπως τα οξείδια του αζώτου, τα σωματίδια και μικρο-σωματίδια, κτλ, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και μείωση της ποιότητας ζωής, κυρίως στους κατοίκους του τόπου όπου εκπέμπονται.

Προς επίτευξη των στόχων που έθεσε η Κυβέρνηση σε σχέση με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικών ρύπων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καλείται να συνδράμει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα συντείνουν στη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται παράλληλα ενέργειες για την παραχώρηση θετικών κινήτρων για μείωση των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές. Μεταξύ αυτών, υλοποιούνται σταδιακά τα Σχέδια Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων και Παραχώρησης Κινήτρων για Εναλλακτικούς, Χαμηλών Εκπομπών, Τρόπους Διακίνησης. Τα δύο Σχέδια εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_Το Αύριο» και η μέχρι στιγμής εφαρμογή τους κρίνεται επιτυχής.