You are here

Χωρίς περιορισμούς κατά COVID από σήμερα η Αγγλία

27/01/2022 13:20

Δεν ισχύουν από σήμερα στην Αγγλία τα μέτρα του λεγόμενου Σχεδίου Β που είχε επιβληθεί το Δεκέμβριο για την ανάσχεση εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Η Κυβέρνηση ορίζει ότι στο εξής δεν είναι πουθενά υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αν και συνεχίζει να συνιστάται σε στεγασμένους χώρους και χώρους με συνωστισμό.

Υποχρεωτική παραμένει παρόλα αυτά η μάσκα στα μέσα συγκοινωνίας του Λονδίνου κατόπιν απόφασης του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας. Επίσης, επιχειρήσεις όπως οι αλυσίδες σουπερμάρκετ Sainsbury’s και Waitrose συνεχίζουν να ζητούν από τους πελάτες τους να έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους.

Το Υπουργείο Παιδείας, εξάλλου, δεν συστήνει πλέον τη χρήση μάσκας από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους κοινόχρηστους χώρους των σχολείων.

Επίσης, παύει να συνιστά υποχρέωση η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ αντιγόνου για είσοδο σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, όπως στα νυχτερινά κλαμπ. Οι επιχειρήσεις διατηρούν πάντως το δικαίωμα να ζητούν υγειονομικό πάσο αν το επιθυμούν.

Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, από την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται τα όρια στον αριθμό των επισκεπτών σε οίκους ευγηρίας, ενώ για τους φιλοξενούμενους που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό η περίοδος απομόνωσης θα μειωθεί από 14 σε 10 ημέρες.

Ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε ότι η άρση των μέτρων καθίσταται δυνατή λόγω των εμβολίων, των μαζικών διαγνωστικών τεστ και των αντιικών φαρμάκων που παρέχουν στη χώρα «μία από τις πιο δυνατές άμυνες στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε πως «καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με την COVID, χρειάζεται να καταλάβουμε ότι αυτός ο ιός δεν φεύγει, επομένως αν δεν το έχετε κάνει ήδη, σας παρακαλώ προσέλθετε για το πρώτο, το δεύτερο ή το ενισχυτικό εμβόλιο».

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Τετάρτης στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 102.292, ελαφρώς μειωμένα σε εβδομαδιαία βάση. Ο νεότερος απολογισμός επιβεβαιώνει ότι η διασπορά της Όμικρον έχει σταθεροποιηθεί. Είχε προηγηθεί στα μέσα του μήνα μεγάλη πτώση κρουσμάτων μετά από μία ραγδαία αύξησή του στις αρχές του έτους.