You are here

Τύπος: Διαφωνούν για τις αυξήσεις οι συντεχνίες

05/06/2018 06:52

Οι διαφορετικές θέσεις των συντεχνιών σχετικά με την αποκατάσταση της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι το  θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικών ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Και τρίτη γραμμή στο μισθολογικό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι διαφορετικές θέσεις των συντεχνιών σχετικά με την αποκατάσταση της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.  Η κυβέρνηση θα επιστρέψει στις τσέπες 86 χιλ. εργαζομένων και συνταξιούχων ποσό €265 εκ. Η αποκατάσταση των μισθών θα γίνει έξι δόσεις και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των μισθών θα αρχίσει την 1/7/2018 και θα ολοκληρωθεί την 1/1/2023.  Σύμφωνα με την εφημερία, ΣΕΚ και ΠΕΟ διαμηνύουν πως η συμφωνία με την κυβέρνηση δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί.  Από την άλλη η ΠΑΣΥΔΥ αμφισβητεί τις αποκοπές που έγιναν στους μισθούς το 2012, γι’ αυτό προχώρησε σε προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο και υποστηρίζει την πλήρη αποκατάσταση απευθείας των μισθών του δημοσίου. Την Πέμπτη, σημειώνεται, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα θέσουν ενώπιον του των συλλογικών τους σωμάτων τις προτάσεις του υπουργείου οικονομικών για μελέτη.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα συνεχίζονται με επικέντρωση στις μεγάλες διαφορές όπως είναι μεταξύ άλλων το ύψος των κεφαλαίων και η κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος της καλής ΣΚΤ που προκύπτει από την αποτίμηση που κάνει η Ελληνική.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φορείς εξώδικης εναλλακτικής επίλυσης διαφορών
  • Πρόταση οχτώ σημείων για τα ταμεία προνοίας
  • Διπλό πάγωμα σε βιομηχανικά ενοίκια
  • Μειώθηκε το κόστος δανείου για κατοικία

Πολίτης

 «Με δόσεις και με νόμο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συμφωνία των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με την κυβέρνηση για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.  Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διευκρίνισε χθες πως η συμφωνία θα πάρει τη μορφή του νομοσχεδίου και  πως θα ισχύσει εφόσον το νομοθέτημα πάρει το πράσινο φως της βουλής. Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της συμφωνίας τους με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ και μίλησε χθες για ακραίες προσεγγίσεις σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΠΑΣΥΔΥ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, τον Απρίλιο του 2018 τα συνολικά νέα δάνεια κατέγραψαν μείωση και έφθασαν στα €246,1 εκ. σε σύγκριση με €320,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Λύση (και) οι σωστές αναδιαρθρώσεις δανείων
  • «Χτίζει» πελατεία η RCB Bank
  •  Νέος επικεφαλής – Universal
  • Ζωντάνεψε το ελληνικό ΑΕΠ

Χαραυγή

 «Οι τράπεζες να κυνηγήσουν τους πραγματικά στρατηγικούς κακοπληρωτές»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η κοινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, αναφορικά με την έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας για το 2017 της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, για θέματα που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια/δανειολήπτες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι σύνδεσμοι απαιτούν από τις τράπεζες να διαγράψουν όλες τις υπερχρεώσεις, «αφού ξεκάθαρα πλέον αυτές είναι παράνομες», ανάλογα με την περίπτωση να διαγράφουν και μέρος των δανείων, που τόσο αλόγιστα έδιναν, επιμεριζόμενοι με τους δανειολήπτες το κόστος του ανεύθυνου δανεισμού που έκαναν, να δίνουν τον ανάλογο χρόνο στους συνεργάσιμους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα και διάθεση να αποπληρώνουν εκείνα που νόμιμα οφείλουν και να κυνηγήσουν τους πραγματικά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών συζητήθηκε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την αποτελεσματική εφαρμογή άρθρων ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με πιστωτικές κάρτες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξάνεται ο κίνδυνος έκθεσης στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
  • Επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ από τον εμπορικό πόλεμο
  • Στα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών η πρόταση του ΥΠΟΙΚ
  • Τα προβλήματα των τραπεζών δεν θα λυθούν με παραχώρηση αυξήσεων

Αλήθεια

«Χρυσορυχείο και τα καύσιμα για το κράτος»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι τα λεφτά που εισρέουν στα κρατικά ταμεία από τις φορολογίες στα καύσιμα.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάθε χρόνο εισρέουν στα ταμεία του κράτος από τις φορολογίες κάπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ.  Ο σταθερός ειδικός φόρος στην τιμή των καυσίμων είναι 49 σεντ το λίτρο. Από εκεί και πέρα το κράτος εισπράττει ακόμα 19% πάνω στην τιμή πώλησης.  Η επιτροπή ενέργειας καλεί τον υπουργό οικονομικών στη βουλή για το θέμα των φόρων στα καύσιμα.

«Σειρά παίρνουν οι εκπαιδευτικοί»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών αποκοπών που συμφωνήθηκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.  Όπως αναφέρεται, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συζήτησαν χθες μεταξύ τους τις προτάσεις του υπουργείου οικονομικών και αποφασίστηκε όπως τις θέσουν ενώπιον των συλλογικών τους οργάνων για συζήτηση και μελέτη και θα επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θέμα.  Συμφωνία ή αδιέξοδο; - Εξαγορά συνεργατισμού
  • Επί τάπητος εναρμονιστικό νομοσχέδιο – Διατραπεζικές προμήθειες
  • Εκτεθειμένα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Κράτη Ευρώπης
  • Κέρδη €97 εκ. για το 2017 – RCB Bank

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ – Η βουλή καλεί τον Χάρη Γεωργιάδη για συζήτηση του θέματος

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΚΛΗΡΗ ΡΩΣΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΜΕ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Φοβάται δολοφονία του ακόμα και στις φυλακές ο Χαράλαμπος Καλογερίδης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΛΑΤΕΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Κινήσεις από Κομισιόν κόντρα στην Κύπρο για διαβουλεύσεις Τουρκίας – Europol

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑΤΟΪΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΣΥ