You are here

Την έπαθαν οι Λεμεσιανοί με τους πύργους

06/06/2018 07:56

Ολοένα και πυκνώνουν οι φωνές αντίδρασης κατά των πολυώροφων κτιρίων, στο μήκος του παραλιακού μετώπου της ευρύτερης Λεμεσού, με τους Λεμεσιανούς να αρχίζουν σταδιακά να κατανοούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ποικίλες αναπτύξεις.

Τον αρχικό εντυπωσιασμό από την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων άρχισαν να διαδέχονται αντιδράσεις από όσους βλέπουν τον χαρακτήρα της πόλης να αλλάζει απότομα, χωρίς να έχουν οι ίδιοι συμμετάσχει στη διαδικασία διαμόρφωσης των αλλαγών.

Η δημοτική αρχή της πόλης αρχίζει να εισπράττει τις αντιδράσεις και προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της ραγδαίας ανάπτυξης που προσφέρουν οι πύργοι και των πολλών αντιδράσεων που άρχισαν να συσσωρεύονται. 

Ο δήμαρχος της πόλης διαμηνύει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από του να βρεθούν λύσεις.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, σχολιάζοντας τις αυξανόμενες φωνές των πολιτών, ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι «όλες οι απόψεις είναι θεμιτές» και επεσήμανε ότι «αναζητούμε τη χρυσή τομή, για να μη δημιουργούνται προβλήματα στους δημότες ούτε η πόλης μας να στερηθεί την ανάπτυξη».

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι «το διευκρινιστικό πλαίσιο για τα ψηλά κτίρια που εξήγγειλε ο υπουργός εσωτερικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και ήρθε μετά από μεγάλη καθυστέρηση».

Τόνισε ότι «εγώ προειδοποιούσα πολύ πριν από τις δημοτικές εκλογές ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα γι’ αυτά τα ψηλά κτίρια».

Διευκρίνισε ακόμη ότι στα στενά όρια του δήμου Λεμεσού μόνο 3 πύργοι έχουν ανεγερθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ενώ εκκρεμούν άλλες τέσσερις αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο διευκρινιστικό πλαίσιο του υπουργείου εσωτερικών, στην ευρύτερη Λεμεσό έχουν χορηγηθεί 23 πολεοδομικές άδειες ενώ εκκρεμούν άλλες 60.

Από τις 23 μόνο οι επτά αφορούν το δήμο Λεμεσού, οι τρεις εκ των οποίων έχουν εξασφαλίσει και άδεια οικοδομής. Από τις τρεις άδειες το ένα πολυώροφο κτίριο έχει ήδη ολοκληρωθεί, πρόκειται για τους δίδυμους πύργους το γνωστό ONE και οι άλλοι δύο πύργοι είναι υπό ανέγερση, πρόκειται για τους πύργους Oasis επί της λεωφόρου Μακαρίου και One Pafilia στο παραλιακό μέτωπο.

Εκκρεμούν άλλες τέσσερις αιτήσεις αυτή του Blu Marine (δύο πύργοι 29 και 33 ορόφους), ο πύργος Limassol Neo (πύργοι, 43, 38, 31 και 25 ορόφων), ο πύργος Aura στο χώρο που είναι σήμερα το Debenhams το οποίο ανήκει στον όμιλο Σιακόλα και ένα της εταιρείας Askanis.

Τα διαμερίσματα στους πύργους τα οποία είναι μοντέρνα, με σύγχρονες προδιαγραφές και αναβαθμισμένες προσφερόμενες υπηρεσίες απευθύνονται σε ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο έναντι επένδυσης ύψους €2 εκ.

Στην αντίπερα όχθη οι δημότες οι οποίοι κάνουν μέτωπο κατά των πύργων, ειδικότερα αυτών κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες άδειες που εξασφαλίζονται περιλαμβάνουν 2 έως 4 πύργους με αποτέλεσμα να αποκόπτουν τους υπόλοιπους από τη θέα της θάλασσας άλλα και ότι τα προβλήματα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής τους είναι πολύ περισσότερα από τα πλεονεκτήματα.

Ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών Λεμεσού Γιάννος Κακουλλής δήλωσε στη StockWatch ότι μεταξύ άλλων ζητούν την παγοποίηση της διαδικασίας αδειδότησης ψηλών κτιρίων, μέχρι την εκπόνηση γενικού χωροταξικού σχεδίου και την εκπόνηση και αξιολόγηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα ψηλά κτίρια.

Και όπως η δημόσια διαβούλευση να συμπεριλαμβάνεται στη διαδικασία αδειοδότησης σε όλες τις περιπτώσεις και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι απόψεις των περιοίκων.

Η πρόεδρος του ομίλου χειμερινών κολυμβητών Ερμούλα Στυλιανίδου στις δικές της δηλώσεις υποστήριξε ότι άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η απόρριψη στη θάλασσα μεγάλων ποσοτήτων νερού και λάσπης που προκύπτουν από τις εκσκαφές για τη θεμελίωση των ψηλών κτιρίων με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία των πολιτών αλλά και των ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Από μέρους του συνδέσμου φίλοι της γης η Μαρίνα Ευρυβιάδου δήλωσε στη StockWatch ότι η ανέγερση των πολυώροφων κτιρίων είναι ενάντια στο τοπικό σχέδιο της Λεμεσού και ότι η χωροθέτηση ψηλών κτιρίων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και εντός της παράκτιας ζώνης, αποτελεί καταστρατήγηση του πρωτοκόλλου ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης με το οποίο το κυπριακό κράτος είναι μεν δεσμευμένο αλλά δεν συμμορφώνεται.

Της Ηρώς Ευθυμίου