You are here

Ψάχνουν λύση για οδηγία προσωπικών δεδομένων

13/06/2018 15:19

Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με τη μη δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν αναφορές σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, προσπαθεί να βρει η εκτελεστική εξουσία μετά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (GDPR).

Όπως ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της επιτροπής νομικών ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινοποιώντας την πρόθεση προώθησης ρύθμισης για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημείωσε ότι η συζήτηση που έχει εξελιχθεί, αντί να βοηθήσει έχει προκαλέσει σύγχυση.

Ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός παρέχει τη δυνατότητα στις αρχές που ασκούν εξουσία δυνάμει νόμου, να μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα και πως εάν ο κανονισμός της ΕΕ δεν επέτρεπε επεξεργασία των δεδομένων από δικαστήρια στο πλαίσιο δικαστικών αποφάσεων, τότε οποιαδήποτε ρύθμιση θα ήταν αντίθετη με τον κανονισμό.

«Εκείνο που προτείνουμε» σημείωσε, «είναι για σκοπούς διευκρίνισης, να περιληφθεί στο νόμο ειδική ρύθμιση, ότι τα δικαστήρια θα μπορούν να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα».

Η ρύθμιση, όπως είπε, δεν θα είναι περιοριστική της γενικότητας του κανονισμού καθώς δεν είναι αυτός ο στόχος ενώ, σημείωσε πως με τη ρύθμιση συμφωνεί η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Νικολάου, σχολιάζοντας αναφορά περί παρεμβάσεων δημοσιογράφων σε σχέση με την παρακολούθηση και τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων που γίνονται κατά τη διάρκεια δικαστικών διαδικασιών, είπε ότι η δημοσίευση τους δεν καλύπτεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι ασχέτως της πρόθεσης της ΕΕ πλήττεται η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι η επιτροπή νομικών θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων, με το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων στην έκτακτη συνεδρία της που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα.

Της Μαρίας Χαμπή