You are here

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενημερώνει Κινέζους αξιωματούχους για τη Σύνοδο Κορυφής της Σιγκαπούρης

14/06/2018 08:23

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο, όπου θα ενημερώσει Κινέζους αξιωματούχους για την ιστορική σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.
 
Κατά τη διάρκεια αυτής της χωρίς προηγούμενο συνάντησης, ο Τραμπ υποσχέθηκε να αναστείλει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, που παραδέχθηκε ότι αποτελούν "πρόκληση" για την Πιονγκγιάνγκ. Η Κίνα είχε κάνει αυτή την πρόταση εδώ και καιρό και το Πεκίνο έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωσή του.
 
Τα αποτελέσματα της συνόδου, στην οποία ο Κιμ επανέλαβε τη δέσμευσή του η Βόρεια Κορέα να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα, είναι "σωστά και σημαντικά βήματα" στην πορεία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και "ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Κίνας", ανέφερε το κινεζικό ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση.
 
Το Πεκίνο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει "σημαντικό μέρος" στη διαδικασία, προσφέρθηκε να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που πήραν στη σύνοδο.
 
Επικριτές της συμφωνίας Τραμπ-Κιμ τονίζουν ότι περιείχε ελάχιστες λεπτομέρειες, ειδικά για το πώς και το πότε θα αρχίσει η διαδικασία τερματισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.
 
Ο Πομπέο είπε στη Σεούλ την Τετάρτη πως περιμένει ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της πρώτης θητείας του Τραμπ, το 2020. Ο ίδιος επέμεινε ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας θα ξαναρχίσουν αν η Πιονγκγιάνγκ σταματήσει να επιδεικνύει καλή πίστη στη διαπραγμάτευση.
 
Παρατηρητές αναμένουν επίσκεψη αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας στην πρωτεύουσα της Κίνας πολύ σύντομα, καθώς οι δύο χώρες, που διατηρούν ιστορικά στενούς συμμαχικούς δεσμούς, θα θελήσουν να διαβουλευθούν για την πορεία που θα ακολουθηθεί.
 
Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέστρεψε στην Πιονγκγιάνγκ το πρωί της Τετάρτης, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, μετά την αναχώρησή του από τη Σιγκαπούρη το βράδυ της Τρίτης.
 
Αρκετοί παρατηρητές θεωρούσαν ότι ο Κιμ θα επέλεγε να κάνει ενδιάμεση στάση στο Πεκίνο, προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής με τον Τραμπ, κάτι που δεν συνέβη.
 
Η ιαπωνική διπλωματία καταβάλλει προσπάθειες για να κλειστεί μια συνάντηση μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και μελετάται η πιθανότητα ο επικεφαλής της ιαπωνικής Κυβέρνησης να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ τον Αύγουστο, γράφει η εφημερίδα Yomiuri.
 
Επικαλούμενη πολλές κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματούχοι των δύο κρατών επικοινώνησαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και διαπραγματεύθηκαν μια ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής Ιαπωνίας-Βόρειας Κορέας.
 
Η Ρωσία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείς του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο της προοδευτικής άρσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.
 
"Πιστεύω ότι είναι απλά φυσικό να σκεφτούμε τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση" δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενος της άρσης των κυρώσεων. 
 
"Καταγράφεται πρόοδος που θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Θα πρέπει να υπάρξουν ανταλλάγματα" διότι "η άλλη πλευρά θα πρέπει να ενθαρρύνεται να προχωρήσει" συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος. 

ΚΥΠΕ