You are here

Λ. Χρ. Ζαννέτου: Ξεχασμένος ο θεσμός επιτρόπου νομοθεσίας

20/03/2022 06:00

Με «δεμένα χέρια» αναγκάζεται να ασκεί καθήκοντα η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, καθώς δύο χρόνια μετά την ετοιμασία -από την ίδια- νομοσχεδίου που ρυθμίζει την λειτουργία του γραφείου της, οι αρμόδιες αρχές δεν το έχουν προωθήσει στην Βουλή για έγκριση.

Η κ. Ζαννέτου δεν διστάζει να αναφέρει ότι ορισμένες φορές, μπορεί να λεχθεί πως ο θεσμός παραμένει στο 1971, που ήταν η χρονιά σύστασής του.

Σε συνέντευξη στην Stockwatch η κ. Ζαννέτου αναφέρει ότι η απουσία νόμου ο οποίος θα προβλέπει επακριβώς τις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Νομοθεσίας, δημιουργεί σοβαρό θεσμικό και επικοινωνιακό πρόβλημα, θέματα στελέχωσης του Γραφείου της, καθώς και αναγνώρισης των καθηκόντων της.

Εξηγεί ότι χωρίς το νόμο δεν μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά και να υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός του γραφείου της, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη νομοθεσίας είναι το βασικό εμπόδιο στο να αναβαθμιστεί και να εξελιχθεί ο θεσμός του Επιτρόπου Νομοθεσίας, όπως σε άλλα ευνομούμενα κράτη.

«Δεν είναι δυνατό 50 χρόνια μετά τη δημιουργία του θεσμού να συζητάμε ακόμα για το πώς θα προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι» τονίζει η Επίτροπος και προσθέτει ότι το Γραφείο αντιμετωπίζει μεγάλο φόρτο εργασίας, τον οποίο με την υφιστάμενη δομή του δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε δεδομένης της κατάστασης με την υποστελέχωση που αντιμετωπίζει.

Μη αντιληπτός ο ρόλος και σημασία επ. Νομοθεσίας

Στην συνέντευξη η κ. Ζαννέτου εκφράζει την απογοήτευση της αναφορικά με το γεγονός ότι δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δεν έχει γίνει αντιληπτός ακόμα ο ρόλος και η σημασία του Γραφείου του Επιτρόπου Νομοθεσίας

Αναφέρει ότι ακόμα και για τα αυτονόητα όπως η συμμετοχή της σε συνεδρίες της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να καλείται.

«Βλέπω  να συζητούνται θέματα για τα οποία είτε είχα αρχίσει εγώ με εισήγηση μου προς κάποιο υπουργείο είτε χειρίστηκα μετά από ανάθεση από το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεργασία με κάποιο υπουργείο και δεν μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αφήνει αιχμές για παραμονή του θεσμού στο 1971, οπόταν και συστάθηκε αρχικά και ζητά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας. Εκτιμά ότι αυτό θα συμβάλει στην εκπλήρωση της ανάγκης και προτεραιότητας για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του δικαίου, στον εντοπισμό ελλείψεων και αναγκών αναθεώρησης νομοθεσιών, καθώς και εισηγήσεων για θέσπιση νέων νομοθεσιών, όπως και στην συγγραφή τους.

Η κ. Ζαννέτου αναφέρει ακόμα ότι αν της δοθούν τα εφόδια, το Γραφείο της μπορεί να συμπληρώσει τα κενά και τις αδυναμίες που παρατηρούνται στη σύνταξη νομοθετημάτων με αποτέλεσμα να επιλύσει το πρόβλημα και των υπουργείων, αλλά και να διευκολύνει τα μέγιστα και το έργο της Νομική Υπηρεσίας αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους