You are here

Δυσκολεύεται να εισπράξει το τμήμα φορολογίας

19/03/2022 10:01

Στα €2,76 δισ. ανήλθε το ποσό των οφειλόμενων φόρων στο τμήμα φορολογίας, το οποίο αν και αξιοποιεί τα εισπρακτικά μέσα που διαθέτει, αναγνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των οφειλών είναι δύσκολο να εισπραχθεί.

Οι δυσκολίες στην είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, προκύπτουν εν μέσω επαναλαμβανόμενων παρατάσεων και αναστολών που παραχωρήθηκαν και παραχωρούνται στους φορολογούμενους για διευθέτηση φορολογικών υποχρεώσεων.

Η υιοθέτηση σχετικών ρυθμίσεων κατέστη εντονότερη κατά την περίοδο της πανδημίας, με την νέα κρίση λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, να επαναφέρει την τάση για φορολογικές διευκολύνσεις.

Το τμήμα φορολογίας έχει προειδοποιήσει κατά καιρούς, ότι η εν λόγω πρακτική κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην καλλιέργεια σωστής κουλτούρας αποπληρωμής οφειλών.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση προόδου του τμήματος φορολογίας για την κατάσταση των απαιτητών οφειλόμενων ποσών,  που κατατέθηκε στη Βουλή, το συνολικό οφειλόμενο ποσό στο Τμήμα διαμορφώθηκε στα €2,76  δισ. το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ο αριθμός οφειλετών άμεσης φορολογίας ανήλθε στους 182 χιλ., ενώ ο αριθμός οφειλετών ΦΠΑ στις 37 χιλ.

Από το σύνολο των οφειλών, ποσό €1,53 δισ. είναι οφειλές σε άμεση φορολογία (εξαιρουμένων τόκων και επιβαρύνσεων) και €362,3 εκατ. είναι οφειλές ΦΠΑ.

Δικαστικά μέτρα για οφειλές €461,3 εκατ.

Το ποσό οφειλών για το οποίο λήφθηκαν δικαστικά μέτρα έφτασε στα 461,3 εκατ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης εξουσιών που του παρέχει η νομοθεσία για πάταξη της φοροδιαφυγής, το τμήμα φορολογίας έχει προχωρήσει στο χειρισμό οφειλών €288,8 εκατ.

Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το τμήμα φορολογίας, στα οποία υπόκεινται οι εν λόγω οφειλές, αφορούν εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία και δέσμευση και κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το μέτρο της δέσμευσης ή κατάσχεσης καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρησιμοποιήθηκε για €1,3 εκατ.

Ενδείκνυνται εισπρακτικά μέτρα για οφειλές €1,52 δισ.

Πέραν των μέτρων που ήδη λαμβάνονται, το Τμήμα Φορολογίας αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων ποσών παρουσιάζει προσωρινό ή μόνιμο κώλυμα και δυσκολία στην είσπραξη, με το εν λόγω ποσό να ανέρχεται στα €1,52 δισ.

Για οφειλόμενους φόρους ύψους €1,52 δισ. το τμήμα φορολογίας σημειώνει ότι ενδείκνυται να ληφθούν εισπρακτικά μέτρα.

Ποσό €93,9 εκατ. δεν αναμένεται να εισπραχθεί καθώς είτε ο οφειλέτης απεβίωσε, είτε βρίσκεται στο εξωτερικό και η επιβολή μέτρων έχει αποτύχει. 

Τα ποσά με κώλυμα είσπραξης λόγω προσφυγής ή ένστασης ανέρχονται συνολικά στα €508,2 εκατ., ενώ €564,2 εκατ. αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες είναι σε εξέλιξη ή έχει ολοκληρωθεί διαδικασία εκκαθάρισης ή πτώχευσης φυσικού προσώπου.

Το αμέσως απαιτητό ποσό για το οποίο δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μέτρα, ανέρχεται στα €773,3 εκατ.

Οφειλές υπό διακανονισμό με δόσεις

Στο τέλος του 2021 οφειλές ύψους €103,2 εκατ. βρισκόταν κάτω από διακανονισμό εξόφλησης για σταδιακή αποπληρωμή με μηνιαίες δόσεις.

Ποσό €383,9 εκατ. έχει αφαιρεθεί από το σύνολο των οφειλών λόγω διπλής καταμέτρησης των φορολογιών στις διάφορες κατηγορίες. 

Οφειλές ΦΠΑ ύψους €15 χιλ. αφορούν πρόσφατες βεβαιώσεις φόρου, για τις οποίες δεν έχει εξαντληθεί η χρονική προθεσμία για ένσταση ή προσφυγή.

Μ.Χ.