You are here

ΥΠΕΣ: 700 αιτήσεις από Ουκρανούς πρόσφυγες για προστασία

23/03/2022 15:02

Στην Κύπρο ήδη 700 περίπου πρόσφυγες από την Ουκρανία κατέθεσαν αιτήσεις για προστασία και το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης έχει εκδώσει τις πρώτες ειδικές κάρτες παραμονής, οι οποίες αποτελούν το «διαβατήριο» των ανθρώπων αυτών στη χώρα, που βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας λογίζονται ως άτομα που χρήζουν προστασίας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Υπουργείο, ο κ. Νουρής είπε, συγκεκριμένα, ότι «μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης γύρω στις 700 αιτήσεις για προστασία, οι οποίες εξετάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αφορούν πρόσφυγες που έφτασαν στην Κύπρο μετά την έναρξη στις 24 Φεβρουαρίου του πολέμου και λογίζονται ως άνθρωποι που χρήζουν προστασίας βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας».

«Όλα είναι σε διαδικασία εξέλιξης και ήδη κάρτες έχουν αρχίσει να εκδίδονται παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που παρήλθε από τότε που δόθηκε η οδηγία», σημείωσε ο Υπουργός.
 
Πρόσθεσε ότι «με την 1η κατάθεση των συγκεκριμένων αιτήσεων, όπως ακριβώς έχουμε εξαγγείλει, εντός δύο με τριών ημερών από την κατάθεση μιας τέτοιας αίτησης έχουν εκδοθεί ήδη οι πρώτες κάρτες».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Κουρής, αυτές οι κάρτες «είναι σε εισαγωγικά το διαβατήριο αυτών των ανθρώπων στην Κυπριακή Δημοκρατία για τους επόμενους 12 μήνες για να απολαύουν εκείνης της βοήθειας που έχουμε εξαγγείλει είτε σε επίπεδο στέγασης, είτε σε επίπεδο σίτισης, είτε σε επίπεδο εκπαίδευσης, είτε σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
 
Είπε ότι «το ζητούμενο είναι και εδώ να υπάρξει ένας αριθμός που θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε  να ανταποκριθούμε στα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι «υπάρχει όλη η καλή διάθεση και πρόθεση να συνδράμουμε αυτούς τους ανθρώπους και ευελπιστούμε και στη στήριξη της ΕΕ κυρίως στην κάλυψη του οικονομικού κόστους για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί».
 
Για τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών, ο Υπουργός είπε ότι «στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2022 έχουμε αισίως φθάσει στις 4800 νέες αιτήσεις ασύλου μόνο μέχρι την 20η Μαρτίου άρα γίνεται αντιληπτό ότι εάν τους πρώτους μήνες του 2022 έχουμε αισίως πλησιάσει τις 5000 αιτήσεις ασύλου αντιλαμβάνεστε ποια μπορεί να είναι η κατάσταση μετά το τέλος της φετινής χρονιάς».
 
Πρόσθεσε ότι «θα είναι μια εξαιρετικά επιβαρυντική εικόνα την οποία πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε διότι ήδη έχουμε περάσει τις δικές μας δυνατότητες με τη συνάθροιση όλων αυτών των ανθρώπων στα Κέντρα επομένως χρειάζεται άμεσα και τάχιστα να παρθούν και να εφαρμοστούν και να αποβούν αποτελεσματικές, ενέργειες οι οποίες θα αποτρέψουν τις εισροές».
 
Εφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και εξήγησε ότι ενώ το 2020 είχαν αφιχθεί 78000 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες την επόμενη χρονιά με τα δραστικά και αποφασιστικά μέτρα που λήφθηκαν ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα μειώθηκε στις 4800».
 
«Αρα υπάρχει τρόπος να γίνει ρύθμιση των αφίξεων και ένα τέτοιο τρόπο χρειαζόμαστε και εμείς για να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς και να σταματήσουμε ακριβώς αυτό το οποίο συμβαίνει», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών.