You are here

«Εφιαλτικά» σενάρια για Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

05/04/2022 07:12

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ήταν η πρώτη ενημέρωση για το μέλλον του Ακάμα, της οποίας έτυχαν τα μέλη της Ad Hoc επιτροπής της περιβαλλοντικής αρχής, από τους μελετητές που ανέλαβαν την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής η οποία διήρκησε πέραν των τριών ωρών, η κυβέρνηση πέραν των μελετητών της εταιρείας I.A.CO Ltd, επιστράτευσε επίσης, τρεις εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, οι οποίοι ανέλαβαν να αναλύσουν πτυχές του Τοπικού Σχεδίου στα μέλη της επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι από κάθε εμπλεκόμενο τμήμα της δημόσιας υπηρεσίες και οι εκπρόσωποι όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίοι υπέβαλαν σωρεία ερωτημάτων και ζήτησαν διευκρινίσεις, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις πρώτες τους εκτιμήσεις, εάν το Τοπικό Σχέδιο παραμείνει στη μορφή που παρουσιάστηκε στη συνεδρία τότε «θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Ακάμα όπως τον γνωρίζουμε». Μάλιστα, ορισμένοι χαρακτήρισαν «εφιάλτη» το συγκεκριμένο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι προτείνει δεκάδες διαφορετικές ζώνες και χρήσεις.

Επίμαχα σημεία και επιπτώσεις

Μέλη της επιτροπής εντόπισαν επίμαχα σημεία σε περιοχές Natura, για τα οποία οι εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα ανέλαβαν να τους καθησυχάσουν σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που προκύπτουν στο περιβάλλον.

Πρόκειται για συμπερίληψη στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα πέραν των δύο ζωνών τουριστικής ανάπτυξης στις παρυφές της κοινότητας Ίνειας και μιας τρίτης ζώνης τουριστικής ανάπτυξης με θέα την παραλία της Λάρας, την επιπρόσθετη τουριστική ζώνη στην κοινότητα Νέου Χωρίου και τη δημιουργία λατομείου στην κοινότητα Ανδρολίκου.

Το εφιαλτικό σενάριο όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αφορά τις σωρευτικές επιπτώσεις και τα προβλήματα που θα επιφέρει στα στοιχεία της φύσης (πουλιά, άγρια πτηνά, φυτά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας), η πληθώρα των διαφορετικών ζωνών, πέραν των οκτώ για διάφορες χρήσεις και αναπτύξεις.

Οι εμπλεκόμενοι επισημαίνουν ενδεικτικά, ότι περιλαμβάνεται ζώνη για μεμονωμένη κατοικία, για επέκταση λατομικής ζώνης, για επέκταση οικιστικής ανάπτυξης, επέκταση της τουριστικής ζώνης και αθλητικές και πάρα πολλές άλλες αναπτύξεις.

Επτασφράγιστο μυστικό το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας I.A.CO Ltd η οποία εκπόνησε το σχέδιο, αυτό δεν πρόκειται να δοθεί στα μέλη της Ad Hoc επιτροπής, η οποία θα τυγχάνει ενημέρωσης κάθε φορά, πάνω σε πτυχές και πρόνοιες του σχεδίου.

Το γεγονός, σύμφωνα με εμπλεκόμενα μέρη, θα δυσκολέψει τη διαδικασία διότι δεν θα έχουν ενώπιον τους ολόκληρους τους χάρτες του σχεδίου για να τους αξιολογήσουν.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δέχθηκε χθες επικρίσεις για άρνηση κατάθεσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, η οποία συζήτησε χθες την αναπομπή μέρους του νόμου της μεταρρύθμισης της ΤΑ, που αφορά στη δημιουργία του δήμου Ακάμα.

Στο μεταξύ οι μελετητές του σχεδίου ζήτησαν από τα μέλη της Ad Hoc επιτροπής της περιβαλλοντικής αρχής να αποστείλουν γραπτώς μέχρι την Παρασκευή τις  ερωτήσεις και απορίες τους ώστε να γίνει προετοιμασία για να δοθούν απαντήσεις σε νέα συνεδρία της επιτροπής.

Τα εμπλεκόμενα μέρη διαμηνύουν ότι δεν αναμένεται σύντομα η τελική ανακοίνωση του σχεδίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου