You are here

«Ιστορική μέρα» για τη Λάρνακα και την Κύπρο

08/04/2022 16:25

Για ιστορική μέρα για τη Λάρνακα και ολόκληρη την επικράτεια, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την σημερινή εκδήλωση με αφορμή την τελετή παράδοσης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας στην ανάδοχο εταιρεία Kition Ocean Holding.

«Το μεγαλεπήβολο έργο που συνδέεται με την αναμόρφωση της περιοχής, στην οποία θα αναπτυχθεί το λιμάνι και η μαρίνα Λάρνακας δεν παίρνει μόνο σάρκα και οστά, αλλά θα συμβάλει με την υλοποίηση στην πρόοδο της Λάρνακας και όλης της επικράτειας», ανέφερε ο ΠτΔ, σημειώνοντας πως με την εν λόγω ανάπτυξη ικανοποιείται ένα ακόμη, απόλυτα δικαιολογημένο για δεκαετίες, αίτημα του Δήμου Λάρνακας.

Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ

Πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε πλήρη ανάπτυξη του έργου.  

Επιπλέον των εργασιών αναβάθμισης, επέκτασης, λειτουργίας και συντήρησης, τα έργα, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν στην ανάπλαση του οδικού δικτύου και τη δημιουργία υποδομών οικιστικής, εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής χρήσης, επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι το πλέον σημαντικό είναι ότι, πέραν της δημιουργίας τεσσάρων και πλέον χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και την αναβαθμισμένη ταυτότητα που θα προσδώσει στο τουριστικό μας προϊόν, τα πρόσθετα, πέραν των επενδύσεων, εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομία, υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

Αναζωογονημένη η εικόνα της Λάρνακας

Το καίριας σημασίας έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, έρχεται σύμφωνα με τον ΠτΔ να προστεθεί στην αναζωογονημένη εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τα τελευταία χρόνια.

«Αναζωογονημένη εικόνα, η οποία προκύπτει σαν αποτέλεσμα της υλοποίησης πληθώρας αναπτυξιακών έργων, τα οποία αναδιαμορφώνουν εξ ολοκλήρου τη Λάρνακα, συνεργώντας δυναμικά στη μετατροπή της σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που αποτελεί πλέον ελκυστικό τόπο διαβίωσης, επιχειρηματικής, εμπορικής και τουριστικής δραστηριοποίησης», όπως είπε.

«Η σημαίνουσα αυτή αναπτυξιακή ώθηση των τελευταίων χρόνων», τόνισε, «οφείλεται στη  στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, στη στενή συνεργασία μεταξύ ενός εμπνευσμένου Δημάρχου, αλλά και ενός ικανοτάτου Δημοτικού Συμβουλίου που βοήθησαν, ώστε μέσα από τη συνέργεια, την ωριμότητα των έργων να μας επιτρέπεται χρηματοδοτώντας τα να εκτελούνται έργα που για δεκαετίες ήταν είτε στα αζήτητα είτε λόγω αδυναμίας από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης και ενδεχομένως τοπικών Αρχών να μπορούν να συνδυαστούν για να προσφέρουν αυτό που χρωστούμε στους πολίτες».

Έργα 114 εκατ. από το 2015

Από το 2015 και εντεύθεν, όπως σημείωσε, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα συνολικού ύψους 141 εκατομμυρίων ευρώ, για τον Δήμο Λάρνακας.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα πιο κάτω έργα:

  •       Στην ανέγερση νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας.
  •       Στην παραχώρηση κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου για στέγαση του Δημοτικού Μεγάρου της Πόλης.
  •       Στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών που αναμένεται να δώσει νέα πνοή ανάπτυξης σε μια για χρόνια υποβαθμισμένη περιοχή. 
  •       Στην ολική αναμόρφωση του αστικού κέντρου της Πόλης, με σημαντικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί, όπως, μεταξύ άλλων:  

●          Δημιουργία πολυχώρου Δημιουργικότητας, πολυχώρου κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης και πολυχώρου νεολαίας.

●          Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας.

●          Κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου.

●          Αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς.

●          Δημιουργία υπαίθριας αθλητικής υποδομής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου.

●          Νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας.

●          Ανάπλαση οδών και επίστρωση σημαντικών οδικών αρτηριών.

Καθώς και στα αντιπλημμυρικά έργα που ήταν όπως είπε, απολύτως αναγκαία σε μια πόλη που κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλημμύριζε.

«Ελπίζω ότι με τα έργα που ήδη εκτελούνται και αυτά που θα κατασκευαστούν θα απολαμβάνετε μια σύγχρονα καθόλα ανανεωμένη πόλη όπως στις παλιές δόξες της Λάρνακας. Αυτή είναι η βούληση, η επιθυμία, ο στόχος της στενής συνεργασίας με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο».

Έργα σε πορεία υλοποίησης

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης, σε σημαντικά έργα που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης όπως η τρίτη φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας που συνδέει το λιμάνι, τη μαρίνα με τη νέα ακτή της Λάρνακας.

Τα πιο πάνω, λειτουργώντας προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, καθιστούν απολύτως σαφή τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι «πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της αξιολόγησης των έργων που μπορεί να συγχρηματοδοτηθούν που εξαρτώνται πάντοτε από τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν έχουν ωριμάσει τα έργα, θέλω να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη της Κυβέρνησης στα ώριμα προς υλοποίηση έργα».

Δυνατότητα, η οποία όπως ανέφερε, θα προσλάβει ακόμη περισσότερες διαστάσεις, ύστερα και από την ψήφιση της μεγάλης μεταρρύθμισης που από κοινού σχεδιάσαμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χαρακτήρισε τη μέρα «ιστορικό ορόσημο για τη Λάρνακα και τους δημότες της, καθώς το έργο ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της πόλης, και όχι μόνο».

Αναφέρθηκε επίσης σε «τολμηρούς επενδυτές που με όραμα τόλμησαν να επενδύσουν ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, όπως ο Πάνος Αλεξάνδρου και ο Εγιάλ Μπεν Νταβίντ που είναι ο CEO της κοινοπραξίας, που με τη δική τους πρωτοβουλία, το δικό τους όρμα και τη δική τους τόλμη βάζουν τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στην ανάπτυξης της αγαπημένης πόλης της Λάρνακας», σημείωσε.