You are here

Στρώνεται ο δρόμος για πλήρη άρση μέτρων

18/04/2022 07:24

Τις νέες χαλαρώσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη κανονικότητα αναμένεται να συζητήσουν στην αυριανή τους συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας και τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, δύο είναι τα σενάρια που θα εξεταστούν.

Το πρώτο αφορά στην άμεση εφαρμογή νέων χαλαρώσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατάργηση περιορισμού των είκοσι ατόμων για συναθροίσεις σε οικίες, η κατάργηση του safepass σε περισσότερους χώρους, αλλά και η διαφοροποίηση του πλάνου επικινδυνότητας.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται οι χώροι εστίασης και αναψυχής να μεταφερθούν στην κατηγορία της μέσης επικινδυνότητας, αντί της υψηλής που βρίσκονται μέχρι τώρα, σημείο που είχε προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στη διαμόρφωση οδικού χάρτη άρσης των μέτρων με ημερομηνία εφαρμογής την 1η  Μαΐου.

Από σήμερα σε ισχύ χαλαρώσεις στο safe pass

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, μιλώντας στη StockWatch, υπενθύμισε ότι «από σήμερα η υποχρέωση για επίδειξη του safepass περιορίζεται περισσότερο, καθώς δεν θα απαιτείται σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εμπορικά κέντρα, ενώ παραμένει στους χώρους εστίασης, διασκέδασης, αναψυχής και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες».

Τερματίζεται επίσης, η συμπλήρωση του Cyprus Flight Pass, όπως και η κατηγοριοποίηση των χωρών. Τα άτομα που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ, θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Κύπρο χωρίς κανένα περιορισμό.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες κατά την άφιξη τους θα πρέπει να προσκομίζουν 24ωρο rapid test ή PCR τεστ 72ωρών από την χώρα αναχώρησης τους. Τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών δεν χρειάζεται να προσκομίζουν οτιδήποτε.

Μετά το Πάσχα οι χαλαρώσεις στα σχολεία

Όσον αφορά την κατάργηση των μέτρων στα σχολεία o καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι «θα αναμένουμε να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, να αξιολογήσουμε μέχρι τότε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ενδεχομένως να εισηγηθούμε την άρση όλων των μέτρων και στα σχολεία». 

Σημείωσε ότι «σε δεκαπέντε ημέρες που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αναμένουμε ότι θα πέσουν πολύ κάτω τα κρούσματα έχοντας σύμμαχο και τον καιρό».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της κατάργησης των περιοριστικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μάιου.

«Εκτός», όπως επεσήμανε, «από τη χρήση της προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους, τα υγειονομικά μέτρα ατομικής προστασίας και τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων».

Ο κ. Καραγιάννης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κίνα και ειδικά στη Σαγκάη είπε ότι «δεν μας ανησυχεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κίνα, καθώς στην Κύπρο περίπου 58% του πληθυσμού νόσησε, δηλαδή απέκτησαν φυσική ανοσία και περίπου το 75% έχει εμβολιαστική κάλυψη».

Σημείωσε ότι «στην Κίνα η φυσική ανοσία είναι σχεδόν μηδέν και οι πλήρως εμβολιασμένοι κάτω από το 50%, γι’ αυτό υπάρχει έξαρση της πανδημίας».

Της Ηρώς Ευθυμίου