You are here

Τύπος: Σοκ ακρίβειας στα υλικά

19/04/2022 06:26

Η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους αγοράς οικοδομικών υλικών η οποία αρχίζει και επηρεάζει τα στεγαστικά δάνεια, η κοινωνική πολιτική της ΑΗΚ για ευάλωτες ομάδες, καθώς και η αύξηση κατά 20% του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι φέτος, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Σοκ ακρίβειας στα υλικά»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους αγοράς οικοδομικών υλικών η οποία αρχίζει και επηρεάζει τα στεγαστικά δάνεια. Όπως αναφέρεται, σε πολλές περιπτώσεις τα λεφτά που εξασφαλίστηκαν μέσω δανείων για ανέγερση οικοδομών δεν αρκούν σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρηματικών ανάπτυξης γης, με αποτέλεσμα δανειολήπτες να αναγκάζονται να ξαναχτυπούν την πόρτα των τραπεζών για να ζητήσουν αύξηση του αρχικού ποσού δανεισμού.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι Ελληνική Τράπεζα και ΕΤΥΚ, δεν μπορούν να τα βρουν, τουλάχιστον προς το παρόν, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και το κλίμα μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστικής πλευράς είναι τεταμένο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεχής αύξηση στα κατασκευαστικά υλικά

  • «Σταύρωσαν» το κράτος τέσσερις εταιρείες στις οποίες ήταν μέτοχος

  • Συμψηφίστηκαν οφειλές και πληρωμές, €318,4 εκατ.

  • Εμπόδια για αμερικανικό LNG

Πολίτης

 «Κοινωνική πολιτική με λεφτά καταναλωτών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η κοινωνική πολιτική της ΑΗΚ για ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις τσέπες των υπόλοιπων πολιτών οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού φαίνεται πως παίρνει τα λεφτά η ΑΗΚ για να κάνει κοινωνική πολιτική. Από την 1η Αυγούστου του 2008, πάνω στους λογαριασμούς της Αρχής, υπάρχει σε όλους τους καταναλωτές η χρέωση για στήριξη ευάλωτων καταναλωτών. Επομένως, μπορεί η απόφαση της πριν λίγους μήνες για έκπτωση 20% σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από την 1η Ιανουαρίου του 2022 μέχρι και το τέλος Ιουνίου του ίδιου έτους να της αποφέρει απώλειες, ωστόσο η απώλεια αυτή αναπληρώνεται με χρέωση σε όλους τους άλλους λογαριασμούς των πολιτών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με βάση δημοσίευμα του ICIJ, o ρώσος ολιγάρχης Alexey Mordashov, έναντι του οποίου πρόσφατα επιβλήθηκαν κυρώσεις, φαίνεται να δημιούργησε στο παρελθόν ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, στο οποίο σημαντικό ρόλο μέσω αυτών των εταιρειών διαδραμάτισε και η Κύπρος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο κάδρο και οι πλεονασμοί

  • Προς τα κάτω οι προβλέψεις της παγκόσμιας ανάπτυξης

Χαραυγή

 «Αυξημένο κατά 20% το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η αύξηση κατά 20% του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι φέτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτών Μάριο Δρουσιώτη, η τάση που διαφαίνεται είναι ότι οι καταναλωτές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κυρίως στην αγορά κρέατος και φλαούνων. Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ ότι τα βασικά προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι είναι κατά 18% με 20% πιο ακριβά απ’ ότι πέρσι.

«Τρεις κυπριακές υποθέσεις διαφθοράς και απάτης στην EPPO»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι τρεις κυπριακές υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της EPPO για το 2021, για την Κύπρο διερευνώνται τρεις υποθέσεις απάτης/ διαφθοράς οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

]Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • FT: Η Κύπρος έχει υποστεί από τα βαρύτερα πλήγματα στην ΕΕ λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

  • Πέφτουν οι υπογραφές για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

  • Πρόστιμα σε τέσσερα δικηγορικά γραφεία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Αλήθεια

 «Μείωση του κόστους για βιωσιμότητα»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι διαβάζοντας τις τελευταίες τοποθετήσεις του διευθύνοντα σύμβουλου της Ελληνικής Όλιβερ Γκάτζκε, μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως έπεται σχέδιο εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό. Σε μήνυμα του προς το προσωπικό, αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα που χρειάζεται, όπως τονίζει, μείωση του δείκτη εξόδων – εσόδων, που θα έχει στόχο να παραμείνει ο οργανισμός σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών σημείωσε αύξηση 19,08% το Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ο οικονομικός αντίκτυπος του ουκρανικού στην Κύπρο

  • Έκκληση για διατήρηση του καταστήματος της Τράπεζας Κύπρου – Στη Δερύνεια

  • Πνοή €40 εκατ. στην ιστορική Λευκωσία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Απροσδόκητη παραδοχή από πλευράς Ρωσίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΣΤΗ ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Ο Πούτιν επιβραβεύει τους ρώσους στρατιώτες που σφάγιασαν αμάχους στην Μπούτσια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΟΚ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ – Ορατός ο κίνδυνος ημιτελών οικοδομών, ενώ δανειολήπτες ζητούν επέκταση δανείων για να τις τελειώσουν

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 20% ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών: «Οι πολίτες εκφράζουν ανησυχία πώς θα επιβιώσουν»